Kaspersky, ÖZETİ| yeni nesil akıllı cihazlarda kullanılacak nöromorfik işlemcilere yatırım yapıyor. Bu kapsamda Motive Neuromorphic Technologies hisselerinin yüzde 15'ini satın aldı.
Kaspersky Gelecek Teknolojileri Başkan Yardımcısı Andrey Doukhvalov konuyla ilgili "Şimdi ilk tur yatırımlarımızı yapıyoruz ve önümüzdeki yıllarda bu alandaki payımızı artırmayı amaçlıyoruz. Kaspersky için nöromorfik teknolojilere erişim, küresel bir teknoloji ekosisteminin yolunu açıyor" açıklamasında bulundu.
Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre satın alım makine öğrenimi tabanlı çözümler için yeni fırsatlar yaratmayı amaçlıyor. Şirket böylece kendi kendine öğrenen sistemlerin ve geleceğin akıllı cihazlarını tasarlamayı hedefliyor.
2019'da Kaspersky, Motive NT ile Makine Öğrenimi kullanan sistemlerin donanımını hızlandıran Altai nöromorfik işlemcinin geliştirilmesine katılacağı bir iş birliği anlaşması imzalamıştı. Bu ortaklığın sonucunda şirket uzmanları birlikte ilk nöromorfik işlemci grubunu ürettiler, işlemci için bir yazılım paketi geliştirdiler ve yaptıkları denemelerde hız ve enerji verimliliği ölçümlerindeki performanslarını başarıyla onayladılar.
Şirketler, şu anda nöromorfik işlemcinin ikinci bir versiyonunu geliştirmek için çalışıyor. Ayrıca, Altai nöroçipini kullanarak ortak pilot projeler oluşturmak için teknolojik ortaklar arıyor. Altai nöroçipinin piyasaya sürülmesi, enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak yapay sinir ağı eğitim teknolojilerini her türlü cihaz için daha verimli ve erişilebilir hale getirecek. Klasik işlemcilerin aksine nöromorfik işlemcilerin veriyi belleğe (veya kayıtlara) erişerek çıkarması gerekmiyor. Çünkü tüm bilgiler yapay nöronlarda depolanıyor. Bu teknoloji, uçtaki cihazlarda ek bilgi işlem gücüne ihtiyaç duymadan büyük verilerin işlenmesini mümkün kılıyor. Testler, Altai işlemcisinin günümüzde yaygın olarak kullanılan geleneksel grafik hızlandırıcılardan (GPU'lar) yaklaşık bin kat daha az enerji tükettiğini gösteriyor.
NÖROMORMİK İŞLEMCİLERİ DESTEKLEYEN 'KASPERSKYOS' İŞLETİM SİSTEMİ GELİYOR
Kaspersky Gelecek Teknolojileri Başkan Yardımcısı Andrey Doukhvalov, nöromorfik işlemci pazarının 2025 yılına kadar 7,5 milyar doları aşabileceğini söyleyerek, 2,5 yıllık bir çalışmanın ardından önemli bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.
Doukhvalov daha sonra "Kaspersky için nöromorfik teknolojilere erişim, küresel bir teknoloji ekosisteminin yolunu açıyor. Gelecekte MyOffice paketinin yanı sıra siber tehditlere karşı koymak için eksiksiz bir yazılım seti olan tescilli işletim sistemimiz KasperskyOS'a nöromorfik işlemcilere dayalı donanım çözümleri ekleyeceğiz" dedi.
Nöromorfik işlemcilerin uygulama alanı, spike sinir ağları (SNN) eğitimini temel alan en son nesil yapay zeka sistemlerinde kullanılan donanımların hızlandırılmasına odaklanıyor. Bu yaklaşım, daha çok biyolojik etkileşimlere benziyor. Yani nöromorfik işlemciler, biyolojik nöronlar gibi çalışıyor.
Motive NT Üst Yöneticisi (CEO) Alexey Romanov ise konuya ilişkin, "Bu yaklaşım, enerji verimliliği son derece yüksek çözümlerin yaratılması için fırsatlar yaratıyor. Bu işlemciler, Nesnelerin İnterneti (IoT), robotik, insansız araçlar, AR projeleri, siber-fiziksel güvenlik sistemleri, yüz tanıma ve büyük verilerin akıllı işlenmesi gibi alanlarda büyük talep görecek. Bu çözümler aynı zamanda görüntü ve konuşma tanıma sistemlerine de yerleştirilebilir. Bu teknolojinin gelişimi, uyarlanabilirliği ve getirdiği yeni nesil eğitim algoritmaları nedeniyle tamamen yeni cihazların ve teknolojilerin ortaya çıkmasını teşvik edebilir" ifadelerini kullandı.
NÖROMORMİK İŞLEMCİ NEDİR?
Nöromorfik işlemciler, analog devreler ile insan beyninin çalışmasını taklit eden bir teknolojidir. Bu teknoloji, yapay sinir ağları ile elektronik mühendisliğinden, bilgisayar biliminden ve nörobilimden yararlanılarak insan beyninin çalışmasını taklit eden işlemcilerin tasarlanmasını sağlar. Bu disiplinlerarası teknoloji sayesinde enerji tasarruflu işlemcilerin yapılması hedefleniyor. Kısacası nöromormik işlemciler insan beyninin kopyası olan işlemcilerdir.