Hareketsiz ÖZETİ| yaşamın getirdiği sorunların yanı sıra, çeşitli hastalıklar ve ameliyatlar sonrasında ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisinde fizyoterapinin önemi giderek daha fazla anlaşılmaktadır. Fizyoterapi, bireylerin hareket kabiliyetini koruma ve geliştirme alanında uzmanlaşmış bir bilim dalıdır. Özellikle bazı ameliyatlardan sonra hastaların eski sağlıklarına kavuşabilmeleri için fizyoterapi tedavisi görmeleri kritik bir rol oynamaktadır.
DEHB nedir, belirtileri nelerdir? Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi
FİZYOTERAPİNİN ÖNEMİ!
Fizyoterapi Uzmanı Yiğit Burak Deste, fizyoterapistlerin hastaların ameliyat sonrası eski dengelerine kavuşmaları, düşmelere karşı önlem almaları, hareket kabiliyetlerini artırmaları, felç sonrası iyileşme süreçlerini desteklemeleri, ağrı yönetimi sayesinde ağrı kesicilere olan ihtiyacı azaltmaları, yaralanma ve travma sonrası iyileşme süreçlerini hızlandırmaları ve yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarının yönetiminde önemli bir rol üstlendiklerini belirtmektedir. Deste, aynı zamanda, sosyal medyanın etkisiyle uzman olmayan kişilerin de tedavi sürecine dahil olabildiğini ve bu durumun toplumu olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.
Lupus hastalığı ölümcül müdür, neden olur? Lupus hastalığı tedavisi nedir?
Adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir? Adenovirüse ne iyi gelir?
“Bu tedaviler, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış merkezlerde, 4 yıllık fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimi almış uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Sosyal medyada kendini uzman olarak tanıtan kişilerin yeterli eğitimi almış olmama ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en doğru tedavi için Sağlık Bakanlığı onaylı merkezleri tercih etmelisiniz. Bu merkezlerde kişiye özel incelemeler sonucunda en uygun tedavi programları uygulanmaktadır,” diyor Deste.
DOĞRU EGEZERSİZLER İLE FİZYOTERAPİ
Fizyoterapistler, sadece hastalıkların olumsuz etkilerini gidermekle kalmaz, aynı zamanda bireye özel doğru egzersiz programlarının uygulanmasında da önemli bir görev üstlenirler. Egzersiz sırasında yapılan yanlış hareketlerin neden olabileceği sakatlanmaların önüne geçmek için uzman fizyoterapistlerden destek almak gereklidir. Deste, egzersiz konusunda kendini yetiştirmiş fizyoterapistlerin, bireylerin egzersiz yaparken karşılaştıkları sorunların çözümünde ve ağrılı durumların giderilmesinde yol gösterici olabileceğini vurgulamaktadır.
Brusella hastalığı ölümcül müdür, belirtileri nelerdir? Brusella hastalığı bulaşıcı mı, ne iyi gelir?
AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI İÇİN FİZYOTERAPİ
Günlük hayatın yoğun temposu nedeniyle bazen ameliyatları ertelemek zorunda kalabiliyoruz. Ayrıca, geçirdiğimiz kazalar veya travmalar sonucunda sağlık durumumuza özel planlanmış fizyoterapi tedavilerini aksatabiliyoruz. Ancak, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde uygulanacak etkili fizyoterapi programları, günlük hayata daha kısa sürede ve daha sağlıklı bir şekilde dönmemizi sağlayabilir. Yiğit Burak Deste, ameliyat öncesi uygulanan fizyoterapi ve rehabilitasyon programları ile vücudun bu sürece hazırlanarak, kas, iskelet, sinir ve damar rahatsızlıklarını en aza indirmeyi amaçladıklarını ifade etmektedir. Özellikle ortopedik ameliyatlar sonrasında uygulanan fizyoterapi,hastaların kısa sürede iyileşerek günlük hayata dönmelerine büyük katkı sağlar.
Fizyoterapi seanslarında terapist tarafından yönlendirilen egzersizler ve esnemeler gerçekleştirilir. Kas ağrısı veya spazmları hafifletmek için masaj, sıcak veya soğuk terapi, ılık su terapisi veya ultrason terapisi gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca, ameliyat sonrasında yapay uzuv kullanmak zorunda kalan hastalara, bu uzuvları kullanma ve dengede kalma konusunda eğitimler verilir. Baston veya yürüteç gibi hareketi kolaylaştıracak araçlar hakkında da bilgilendirmeler yapılır.
FİZYOTERAPİ EVDE DE DEVAM ETMELİ!
Fizyoterapi seanslarında verilen egzersizlerin evde de yapılmasının önemine dikkat çeken Deste, “Fizyoterapi programı, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için planlanmış olsun veya ameliyat ve hastalık tedavilerinin bir parçası olsun, belirlenen programa uyulması ve verilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması iyileşme sürecini hızlandırır. Fizyoterapistle çalışmanın en büyük faydası, bireyin tedaviye uyumunu sağlamak, tedavideki gelişmeleri izlemek ve gerektiğinde tedavi planını değiştirebilme avantajıdır,” diye konuştu.
Fizyoterapi, doğru bir şekilde uygulandığında bireylerin yaşam kalitesini artırmakta ve sağlık sorunlarının üstesinden gelmelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, uzman kişilerden destek almak ve tedavi süreçlerini aksatmamak büyük önem taşımaktadır
Editor : Şerif SENCER