USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kars savunmasının Macar kahramanları: Türkiye'ye iltica edip Osmanlı ordusunda savaştılar

1800’lerde Türkiye’ye iltica eden Macar subaylar György Kmety (İsmail Paşa) ve Richard Guyon (Hurşid Paşa), Osmanlı ordusunda Rusya’ya karşı savaşıp Kars savunmasında kritik rol üstlendiler. Hikayeleri, Harp Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.

Kars savunmasının Macar kahramanları: Türkiye'ye iltica edip Osmanlı ordusunda savaştılar
07-01-2025 16:02
Google News

Türkiye'nin ÖZETİ| interaktif müzelerinden biri olan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'nde "Kars'ın Macar Kahramanları Daimi Sergisi" bulunuyor. Müze, bir gece ansızın Rus baskını sonucu, içinde bulunan 600 askerin tamamının oracıkta şehit edilmesinden sonra 'Kanlı Tabya' olarak anılan askeri karakolda inşa edilmiş.

Müzede, Kars savunmasında önemli rol alan Macar subaylar tanıtılıyor. György Kmety (İsmail Paşa) ve Richard Guyon (Hurşid Paşa) bunlardan sadece ikisi. Sergi, 2021 yılında Türkiye-Macar ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmak amacıyla özel bir törenle açılmıştı.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'nin dışarıdan görünümü

KANLI TABYA'DAKİ MACAR KAHRAMANLAR

1848-49 yılı Macar muhacirleri özel bir yere sahip. Macaristan özgürlük mücadelesinin başarısızlığa uğramasının ardından Osmanlı İmparatorluğu'na göç eden yaklaşık bin Macar ve Leh subay ve sivil, Osmanlı için önemli hizmetlerde bulunmuş.

İsmail Paşa olarak anılan György Kmety ve Hurşid Paşa olarak anılan Richard Guyon, iyi eğitilmiş askerlerdi ve Osmanlı ordusu için galip ve mağlup bazı birlikleri komuta ettiler.

Bu subaylar paralı askerler değildi. Sahip oldukları bilgiyi Osmanlı ordusu için kullanmayı kendileri teklif ettiler.

György Kmety ve Richard Guyon'un Kars anılarını kaleme aldığı "Macar Generalleri Osmanlı Hizmetinde" adlı bir kitap bulunuyor. Kitap, Macar-Türk Dostluk Derneği tarafından hem Macarca hem de Türkçe olarak 2013 yılında basıldı.

GYÖRGY KMETY (İSMAİL PAŞA)

Macar komutan olan György Kmety, 1848-49 yılındaki Macar İhtilali ve Bağımsızlık Savaşı sonrasında Osmanlı'ya sığındı. Türk halkıyla iyi ilişkiler kuran Kmety, İsmail Paşa olarak tanındı. Halep'teki bir isyanı bastırmak üzere görevlendirildi. Ardından 1800'lerin ikinci yarısında Rus taarruzuna karşı Kars savunmasında yer aldı. Osmanlı ordusunda Rus ve Avusturya'ya karşı savaşan Kmety, gösterdiği başarı sebebiyle Osmanlı yönetimi tarafından ödüle layık görüldü. Sağlığı iyi olmadığı için askerlikten emekli olunca Londra'ya döndü ve 1865'te yaşamını yitirdi.

RİCHARD GUYON (HURŞİD PAŞA)

Soylu bir aileden gelen Richard Guyon, Macar Kraliyet Ordusu'nun bir subayı olarak hizmet veriyordu. Macar Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'na kaçtı ve padişahın hizmetine girdi. Hurşit Paşa lakabıyla bir dönem Şam Valisi olarak görev yaptıktan sonra Kars savunmasında görev aldı. Türk askeri komutanlık alan ilk Hıristiyan'dı. Evli ve 3 çocuk sahibi olan Guyon, 1856'da Üsküdar'da vefat etmiştir.

Kars'ın Macar Kahramanları Daimi Sergisi'nde sergilenen Macar subaylar (1)

Kars'ın Macar Kahramanları Daimi Sergisi'nde sergilenen Macar subaylar (2)


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
nubia Music 2 Duyuruldu: Fiyatı ve Özellikleri
nubia Music 2 Duyuruldu: Fiyatı ve Özellikleri

nubia, yeni akıllı telefonu "Music 2"yi duyurdu. Gelişmiş bir hoparlör ile donatılan akıllı telefon, diğer özellikleri açısından giriş seviye denebilir. Buna paralel olarak, telefonun fiyatı da aşırı derecede ucuz.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu