Kararmış ÖZETİ| muz, besin değerleri bakımından olgunlaşmamış muza göre daha azdır. Şeker oranı yükseldikçe lif oranı düştüğü için muzdan faydalanma oranı en aza düşmektedir. Bu yüzden kararmış yerine daha yeşil muzun tüketilmesi tavsiye edilir. Yeşil renkte hasat edilen muzun, ağaçtan toplandıktan hemen sonra tüketilmesi pek mümkün değildir. Muz, ilk etapta acı bir tada sahip olduğundan biraz bekletilmesi ve ardından tüketilmesi tavsiye edilir.
Muz kabuğunun faydaları nelerdir? Her gün muz yemek hangi hastalıklara iyi gelir?
Muzun Rengine Göre Faydaları
Yeşil MuzDiyet yapan ve şeker tüketimine dikkat eden kişilerin özellikle tükettikleri muzdur. Lif oranı daha yüksek olduğu için sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yeşil muz, tam olarak olgunlaşmadığı için şekerlenme oranı da çok azdır. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve yediklerine dikkat edenlerin muzun en sağlıklı hali olan yeşil olanı tüketmeleri tavsiye edilir.
Sarı Muz
Muzun daha lezzetli olduğu ancak biraz daha şekerlendiği halidir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle diyet yapanların daha uzun süre tok tutması ve metabolizmayı hızlandırması için gün içinde 1 adet sarı muz tüketilmesi tavsiye edilir. Kararan muza göre oldukça sağlıklı olan sarı muzun ayrıca potasyum bakımından da zengindir.
Benekli MuzMuzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Daha çok şekerlendiği için yeşil muza göre daha lezzetli olsa da vitamin ve mineraller bakımından oldukça fakirleşir. Ancak yine rafine şeker tüketmek yerine şeker ihtiyacını karşılamak için benekli muz tüketilebilir.
Kararmış MuzMuzun en sağlıksız hali kararmış halidir. Vitamin ve minerallerini büyük oranda yitirmiş olmasının yanında tamamen şekerlenmiştir. Kararmış muz, daha çok rafine şeker ilavesiz tatlı yapımından kullanılmaktadır. Özellikle diyet yağanların kararmış muzdan uzak durmaları tavsiye edilir.
Editor : Şerif SENCER