USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Karar Verirken Neden Başkalarının Ne Yaptığına Bakıyoruz?

Hangi restorana gideceğinize ya da ne yiyeceğinize, hangi gömleği veya arabayı alacağınıza karar vermekte zorluk yaşadığınız oldu mu? Muhtemelen cevabınız “evet”tir. Peki sonucunda neye göre karar verdiğinizi hiç düşündünüz mü?

Karar Verirken Neden Başkalarının Ne Yaptığına Bakıyoruz?
06-05-2024 23:27
Google News

“Başkalarının ÖZETİ| ne yaptığı beni ilgilendirmez.” desek de bu aslında tam olarak öyle işlemiyor. Alışverişten gezmeye veya eğlenceye kadar pek çok noktada hayatımızda “sosyal kanıt” diye bir kavram var.

Sosyal kanıtın detaylarını ve hayatımıza nasıl etki ettiğini fark ettikten sonra aldığınız tüm kararları baştan sorgulayacaksınız.

Sosyal kanıt nedir?

sürü psikolojisi

Psikolojide sosyal kanıt, bireylerin çevresindeki diğer insanların davranışlarını gözlemleyerek ve onları model alarak karar verme eğilimini ifade eden bir terim. Sosyal kanıt özellikle belirsizlik durumlarında, insanların neyin doğru veya uygun olduğunu anlamak için başkalarına bakmaları durumunu açıklıyor.

Amerikalı Psikolog Robert Cialdini'nin tanıttığı altı ikna prensibinden oluşan sosyal kanıt, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız bir fenomen. Alanında uzman, ünlü bir kişi, kullanıcı, kalabalık, arkadaşlar ve sertifika üzerine kurulu bu durum, olumlu olduğu gibi olumsuz deneyimler de ortaya çıkarabiliyor.

Aydınlanmaya hazır olun! Farkında olmadan içine çekildiğimiz sosyal kanıt örnekleri:

sosyal kanıt örnekleri

Online alışveriş yaparken çoğu zaman ürün yorumlarına bakıyoruz değil mi? Bir ürünün yüzlerce olumlu yorumu varsa "Bu kadar insan beğenmişse, iyi bir üründür." diye düşünüyoruz ve alışverişi yapıyoruz.

Sosyal medyada bir gönderinin çok beğeni alması da benzer bir durum. "Bu kadar çok beğeni almışsa, ben de beğeneyim." diyenlerdenseniz, sosyal kanıtın etkisi altındasınız demek. Ünlülerin kullandığı veya tavsiye ettiği ürünleri almak da sosyal kanıtın sonuçları arasında.

sosyal kanıt ne demek

Sadece ürün odaklı da düşünmeyin. İlk kez gideceğiniz iki restoran seçeneğiniz var: Biri kalabalık, diğeri ise neredeyse boş. Çoğumuz genellikle kalabalık olanı tercih ediyoruz çünkü insanların orayı tercih etmesi, mekânın iyi olduğu yönünde bir algı oluşturuyor.

Durun daha bitmedi.