Kanser ÖZETİ| tedavisine yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ederken geçtiğimiz günlerde bu konuda oldukça önemli bir gelişme yaşandı. ABD’de bulunan Stanford Medicine’dan araştırmacılar, kanser tedavilerinde devrim yaratabilecek bir keşifte bulundular.
Bilim insanları, bunun için ciltte bulunan bazı bakterilerden yararlandılar. Kanserle savaşabilmek ve tedaviyi üretmek için de bu organizmaların genomları değiştirildi.
Tedavinin fareler üzerinde başarılı olduğu görüldü
Yapılan testlerde bu değiştirilmiş bakteri, kanserli farelere verildi. Bunun sonucunda da tümörlerin yok olmaya başladığı gözlemlendi. Buradaki bahsedilen şey, “Staphylococcus epidermidis” isimli farelerin tüylerinden alınan bir bakteri. Bu bakteri, bağışıklık sistemini uyaran bir protein üretmek için değiştirildi.
Araştırmacılardan Michael Fischbach da yaptığı açıklamalarda sonuçları “sihir gibi” olarak nitelendirdi. Fischbach, farelerin oldukça agresif tümörlere sahip olduğunu söylerken tedavinin kolaylığına da dikkat çekti. Buna göre tedavi, farelerden bakteri alınıp değiştirildikten sonra kafalarındaki tüylere sürülmesiyle gerçekleşti.
Editor : Şerif SENCER