Ötenazi, ÖZETİ| dünyanın her yerinde tartışma yaratan uygulamalardan biri. Ancak kimi ülkelerde ağır hasta olan, çok acı çeken ve iyileşme şansı olmayan kişilere 'hekim gözetiminde ölüm' seçeneği sunuluyor.
Kanada da bu uygulamaya izin veren ülkelerden biri ve 2016 yılından bu yana ülkedeki 18 yaşından büyük bireylere sağlık durumlar gözetilerek ötenazi seçeneği sunuluyor. Kanada Parlamento'sunda sunulan yeni bir rapor ise 18 olan ötenazi yaş sınırını düşürerek 'reşit çocuklara' da ötenazi seçeneği sunulmasını 'öneriyor'.
Yaşın 14'e düşürülmesi talep ediliyor;
Kanada ve ABD'nin bazı eyaletlerinde yaşı 18 olmamasına rağmen bireylerin bazı kararları ebeveynlerine ihtiyaç duymadan verebilmelerini ifade eden bir kavram var; reşit çocuk. Kanada Parlamentosu'nun Hekim Destekli Ölüm Özel Komitesi'nin hazırladığı yeni rapor da bu kavrama sırtını dayıyor ve 'reşit çocukların da ötenazi hakkına sahip olmaları gerektiğini' ifade ediyor.
Komitenin bu raporu 150 uzmandan görüş alarak hazırladığı belirtilirken kimi uzmanlar ise ötenazi seçeneklerini değerlendirmeden önce ülkedeki bazı sağlık hizmeti problemlerinin çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.
Dünya genelinde çocuklara ötenazi hakkı veren yalnızca iki ülke var; Belçika ve Hollanda. Hollanda'da 12-16 yaş arasındaki çocukların ötenazi hakkı için ebeveynlerinden izin almaları gerekirken 16-18 yaş arasındaki çocukların ise ailesine danışması şartı var. Ancak ailenin yasal olarak ötenaziyi durdurma yetkisi yok. Belçika'da ise karar verebilme kapasitesine sahip tüm çocuklar ötenazi hakkına sahip...
Ötenazi seçeneği sunan ülkeler ise Belçika, Kanada, Kolombiya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, İspanya ve Avustralya'nın bazı eyaletleri...
Editor : Şerif SENCER