Neredeyse ÖZETİ| hepimizin bildiği bir beslenme klişesi olarak “Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür.” ifadesi sık sık kullanılır. Gerçekte de durum böyle midir? Bilim insanlarına göre bu sorunun cevabı oldukça ilginç.
Aslında özellikle diyet konusunda kahvaltıya verilen önem sadece bize özgü değil. Yabancı topluluklarda da “Kahvaltıyı krallar gibi, öğle yemeğini prensler gibi, akşam yemeğini fakirler gibi ye” benzeri ifadeler var. Cell Metabolism adlı dergide yayımlanan bir makaleye göre ise durum pek de öyle değil ancak kahvaltı yine de önemli.
Kahvaltının etkisi yok gibi gözükse de var
Araştırmanın başında yer alan Aberdeen Üniversitesi Rowlett Enstitüsü’nden Profesör Alexandra Johnstone, yaptığı çalışmada kahvaltı, iştah ve kilo verme arasındaki ilişkiyi ele aldı. Her biri obez kategorisinde olan 16 erkek ve 14 kadınla yapılan çalışmada, bu kişilerin aynı miktarda kalori alacakları bir diyet programı uygulandı. Bu diyetlerin tamamında %30 protein, %35 karbonhidrat ve %35 de yağ bulunuyordu. Ayrıca günlük alınan kalori miktarları arasında da hiçbir fark olmamasına dikkat edildi. Aradaki tek fark, en büyük öğünün hangisi olduğuydu.
Rastgele olarak farklı gruplara ayrılan katılımcıların diyeti, 4 hafta sonra bir başka grubun diyeti ile değiştirildi. Bu esnada da katılımcıların vücutlarında oluşan değişiklikler incelendi. Buna göre iki grup da hemen hemen aynı oranda kilo verdi. İş iştah kontrolü, glisemik kontrol ve vücut şekline geldiğinde ise durum farklılık göstermeye başladı. Kahvaltıyı sıkı bir şekilde yapanlar, gün boyunca kendilerini daha tok hissettiklerini beyan etti. Yani sıkı bir kahvaltı yapanlar gün boyu sonraki yemeği beklemiyor, daha enerjik hissediyorlar.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER