USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kafası Kesilen Biri, Olup Bitenlerin Farkına Varabilir mi? - Webtekno

Fransız Devrimi’nde giyotinin geliştirilmesinden bu yana bilim insanları, kesik kafalarda bilincin devam edip etmediğini tartışıyor. Yaklaşık 250 yıldır süre gelen bu tartışma; göz kırpan, kızaran ve zekâyı koruyormuş gibi görünen kopmuş kafalarla ilgili deneyler ve anekdotl

Kafası Kesilen Biri, Olup Bitenlerin Farkına Varabilir mi? - Webtekno
23-01-2024 22:47
Google News

Çıktığı ÖZETİ| dönemlerde hem hızlı hem de “insani” bir yöntem olarak görülen giyotinle baş kesimi, zulmün parçası olarak görülse de bu konunun bir de bilimsel yanı konuşuluyor. Aslında gerçekten hızlı mıydı, mahkûm acı çekmiyor muydu yoksa her şey birer efsane miydi?

Bilim insanlarını araştırmaya iten, gerçek mi yoksa abartı mı olduğu bilinmeyen olayları inceledikten sonra, işin bilimsel boyutuna bakalım.

Ölen kişiye sorma imkânımız olmadığına göre idama tanık olanlar doğru mu söylüyor?

İdama götürülen Charlotte Corday .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Fransız bilim insanı Jean-Paul Marat’ın suikastçısı Charlotte Corday, 1793’te giyotinle idam edildi. Cellat yardımcısı Charlotte, kesilen başı saçlarından tutup kaldırdı ve her iki yanağına tokat attı. Olayın şahitleri ise Charlotte’ın yüzünün kızgın bir ifade aldığını ve yanaklarının kızardığını söyledi.

Dr. Jacques Beaurieux

En ünlü olaylardan biri de 1905’te gerçekleşti. Kesik başta bilincin devam edip etmediğini test etmek isteyen Dr. Jacques Beaurieux, hüküm giymiş bir suçlunun infazına tanıklık yaptı ve kesimden hemen sonra suçluya adı ile seslendi.

25 ila 30 saniyelik gözlemde Beaurieux, suçlunun inkâr edilemez şekilde iki kez gözlerine odaklandığını söyledi. Onun bu deneyi, nesiller boyu tıp camiasını kasıp kavuran tartışmalara neden oldu.

Kafası olmadan, 18 ay boyunca hayatta kalan Mucize Mike.

1940’larda ise Mike’ın kafası kesildi ve nasıl oldu pek bilinmiyor ama yaklaşık bir buçuk sene hayatta kalıp ardından kendi mukusu ile boğularak öldü. Tabii söylemekte fayda var, Mike bir tavuktu.

başı kesilen tavuk mike

Kesik kafa deneyine dahil olan sadece Mike değildi. Bu deney için birçok farenin de başı kesildi. Laboratuvar farelerine ötanazi yapmanın yöntemlerinden biri olan baş kesme, aslında bilim insanlarına araştırma fırsatı da sunuyordu.

Laboratuvar faresi

Farelerin beynine bağlayan EEG makinesi sonucunda beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydettiler. Beynin vücuttan ayrılmasından yaklaşık 4 saniye boyunca, 13 ila 100 hertz frekans bandı arasında “zihinsel bir süreç” tanımlandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Apple’ın Yeni Hamlesi: 2025’te MicroLED ile Karşımıza Çıkacak
Apple’ın Yeni Hamlesi: 2025’te MicroLED ile Karşımıza Çıkacak

Apple, microLED ekran teknolojisi ile 2025’te karşımıza çıkmayı hedefliyor. Foxconn, bu alandaki yatırımlarını hızlandırıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu