USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

KAAN, uluslararası alanda övgü alıyor! Son çıkış Orda Doğu'dan

Ekonomi - Türkiye’nin ilk milli muharip uçağı KAAN, uluslararası kamuoyunun ve savunma sanayii uzmanlarının dikkatini çekiyor. Son olarak Arab News, KAAN'nı manşetine taşıdı. KAAN'ın tarihi uçuşuna ve Türkiye için önemine vurgu yaptı.

KAAN, uluslararası alanda övgü alıyor! Son çıkış Orda Doğu'dan
04-03-2024 13:17
Google News

Türkiye'nin ÖZETİ| milli muharip uçağı Kaan dünya basınının gündeminden düşmüyor. Son olarak Arab News sayfasını Kaan'ın tarihi uçuşuna ayırdı.

Yazıda Kaan ile yeni bir sayfanın açıldığına vurgu yapıldı ve ''Bu test, Türk-Yunan ilişkilerinde ve Türk-Amerikan ilişkilerinde paradigmaları değiştirme potansiyeline sahip'' ifadesine yer verildi.

Kaan Mürted Hava Meydanı'nda piste çıkarak, ilk kez havalandı. İlk uçuşu, test pilotu Barbaros Demirbaş gerçekleştirdi.

Tarihi uçuşu yakından takip eden dünya basınının Kaan'a olan ilgisi devam ediyor.

Son olarak Arab News Kaan'ı manşetine taşıdı. ''Türkiye hava kuvvetlerini geliştirme yolunda atılım yapıyor'' başlıklı yazıda dikkat çeken ifadelere yer verildi.

''ABD, NATO müttefiki Türkiye'nin hava kuvvetlerini geliştirmesini engellemek için elinden geleni yaptı'' denilen yazıda ABD'nin Türkiye'ye yönelik izlediği politika şu ifadeler ile eleştirildi;

''Ülkenin savunma sanayisini geliştirmesi ve NATO müttefikinin sağlamayı reddettiği askeri teçhizatı üretmeye başlaması birkaç yıl aldı. ABD, yakın zamanda Türkiye hava kuvvetleri envanterinde bulunan 90'a yakın F-16 savaş uçağının modernizasyonu için gerekli yedek parçanın teslimatını durdurduğunda da benzer bir tutum benimsemişti. Ankara, savunma teçhizatının tedariğinde yabancı bir ülkeye güvenmenin riskleri olduğunu anladı. Bu nedenle yavaş yavaş savunma sanayini geliştirmeye başladı. Bir Türk savunma firmasıyla imzalanan ilk sözleşme 2010 yılına dayanıyor. Pek çok milli proje de şu anda devam ediyor.''

Türkiye'nin bu yönde attığı adımların meyvelerini topladığına dikkat çekilen yazıda Türk İHA'larının 2020 Azerbaycan-Ermenistan savaşı sırasında çok önemli rol oynadığı ve çatışmanın kaderini değiştirdiği belirtildi.

''Drone'lar etkinliğini kanıtladıktan sonra diğer ülkeler onları satın aldı. Türk yapımı insanlı ve insansız insansız hava araçlarını satın alan ülke sayısı şu anda 25'i aştı'' denilen yazıda Türkiye'nin Kaan ile yeni bir dönemin kapısını açtığına vurgu yapıldı.

Yaşar Yakış imzalı yazıda ''Türkiye, eski Türkçede “imparator”, “kral” ya da “lider” anlamına gelen Kaan isimli ilk savaş uçağının test uçuşuyla artık yeni bir döneme girdi'' ifadesine yer verildi.

Türkiye'nin dünyada kendi beşinci nesil savaş uçağını üreten dört ülkeden biri olduğuna dikkat çekilen yazıda ''Aviyonik sektörüne aşina uzmanlar, 2030 yılına kadar Türk yapımı Kaan uçaklarının, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 savaş uçaklarının yerini alabileceğine inanıyor'' denildi.

Aynı yazıda 'Bu test Türkiye'de, Türk-Yunan ilişkilerinde ve Türk-Amerikan ilişkilerinde paradigmaları değiştirme potansiyeline sahiptir' denildi.

Türkiye’nin ürettiği ilk milli muharip uçağı KAAN, hem uluslararası kamuoyunun hem de savunma sanayii uzmanlarının dikkatini çekmeye devam ediyor. Birçok yabancı yayın organı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen ve geçtiğimiz hafta ilk uçuşunu gerçekleştiren KAAN hakkında detaylı görüş ve haberlere yer veriyor.

"ANKARA'NIN YENİ TİTAN'I"

ABD’nin köklü bilim ve teknoloji dergisi 'Popular Mechanics', KAAN’a yer ayırırken, analizde ''Türklerin ilk savaş uçağı, tarihi uçuşunu gerçekleştirdi, Ankara’nın yeni ‘Titanı’ göklere çıktı'' ifadesi kullanıldı.

Modern ve beşinci bir nesil uçak inşa etmenin zorluklarını hatırlatan yazar Sebastien Roblin, KAAN’ın ABD’in en gelişmiş savaş uçaklarından olan F-22’ye benzerliğine dikkat çekti. Roblin ayrıca uçağın yüzeylerinin Türk şirketlerinin F-35 jetleri için ürettiği karbonlarla kaplı olmasına da vurguda bulundu.

Roblin KAAN’ın Türkiye’nin ileri savaş teknolojilerine olan cesur girişini temsil ettiğini ve potansiyel olarak yerli üretim bir savaş uçağıyla askeri yeteneklerinin farklı bir seviyeye geçeceğini ifade etti.

Yazar, kendi savaş uçağını üretecek olan Türkiye’nin bu şekilde uluslararası ilişkiler bağlamında kazandığı güce de işaret etti. KAAN’ın uzun yıllardır benzer bir proje üzerinde çalışan ancak uçağı henüz uçurmayı başaramayan Hindistan’ınkiyle karşılaştıran yazar, KAAN’ın ne kadar önde olduğuna dikkat çekti.

''F-35 YOK, SORUN YOK''

KAAN’ın uçak başına 100 milyon dolar bandını geçeceğini ifade eden yazar, bununla birlikte Ukrayna, Azerbaycan, Pakistan, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin gelecekte potansiyel alıcılar olabileceğine işaret etti. 

KAAN’ı haberleştiren bir diğer yayıncı ise İngiliz savunma sitesi ‘Forces’ oldu. Site ''No F-35 no problem'' (F-35 yok, sorun yok) başlığıyla verdiği haberde, uçağın Türk havacılık ve savunma sanayii için ne kadar büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Haberde, ''Türkiye, teknolojiden altyapıya, insan kaynağından üretim kabiliyetine kadar ileri savaş uçakları üretimine yönelik değer zincirinin tamamına sahip olan birkaç ülkeden biri olmayı hedefliyor'' ifadelerine yer verildi. KAAN, ‘Aviation Week’ ve ‘Defense News’ gibi savunma portalları ve ‘Business Insider’ gibi saygın siteler tarafından da haberleştirildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
OpenAI İçin 500 Milyar Dolarlık Veri Merkezi İnşa Edilecek
OpenAI İçin 500 Milyar Dolarlık Veri Merkezi İnşa Edilecek

ABD, yapay zekâ sektörüne yönelik yeni projesi Stargete'i duyurdu. Proje kapsamında 500 milyar dolarlık veri merkezi inşa edilecek. İşte detaylar...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu