Son ÖZETİ| dönemde yapay zekâ hemen her noktada karşımıza çıkıyor. Üretken yapay zekâlar, bilimsel çalışmalar için özelleşmiş yapay zekâlar, videolar oluşturan yapay zekâlar derken en son kanalizasyonun neresinde katı atık olduğunu tahmin eden yapay zekâ sistemlerine kadar geldik. Bu kadar etkili ve hızlı büyüyen bir teknoloji için AB ve ABD düzenlemeler yapma yoluna gitti. Hatta Avrupa Birliği, genel bir yapay zekâ yasası bile çıkardı.
Oyun alanları daralan teknoloji devleri ise yapay zekâ çalışmalarına daha rahat devam edebilecekleri bir yer aramaya başlamıştı. Japonya, bu devler için kollarını ve kapılarını sonuna kadar açtı. Elbette bu durumun çeşitli nedenleri var.
Japonya, inovasyonu düzenlemelerin önünde tutuyor
Nikkei Asia'nın haberine göre Japon yetkililer, daha esnek yapay zekâ düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaya göre ülkenin politikaları daha rahat bir çalışma alanı yaratacak ve inovasyon, düzenlemelerden daha öncelikli olacak. Her ne kadar Japonya son dönemde laissez-faire (Bırakınız yapsınlar) yaklaşımını bırakmış olsa da daha gevşek bir düzenleme sistemi söz konusu.
Bu durum, Microsoft, Google ve Amazon gibi teknoloji devlerini de ülkeye çekmiş durumda. Uzak doğu ülkesi, küresel anlamda yapay zekâ yatırımları için önemli bir merkez hâline gelme yolunda ilerliyor. Öte yandan bu politikanın Japonya'ya da faydaları var.
Yaşlanan topluma yapay zekâ desteği
Japonya, oldukça uzun ömürlü ancak oldukça az çocuk yapan insanlardan oluşan bir ülke. Öyle ki ülkede evcil hayvan sayısı, 15 yaş altındaki çocukların sayısını da aşmış durumda. Nüfus yenilenemediği için de ülkede ciddi bir işgücü açığı ortaya çıkıyor. Kaldı ki Japonya hem dışarıya kapalı bir toplum hem de ülkede iş değiştirmek genelde hoş karşılanmıyor. Bu yüzden çalışan bulmak ciddi bir sorun oluşturabiliyor.
Teknolojide önemli bir avantaja sahip olan Japonya, sahip olduğu becerileri de yapay zekâ teknolojileri ile eşleştirmeyi amaçlıyor. Bunun sonucunda da yapay zekâ ve robotik, ülkede eksik kalan özellikle mavi yakalı iş gücünün yerini alması için bir alternatif olarak görüyor olabilir.
Bir diğer nokta ise yapay zekânın yarattığı ekonomik hacim. Türkiye'nin 2022 yılındaki gayri safi millî hasılası 907,1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Sırf NVIDIA bu yıl değerini yaklaşık 1,7 trilyon dolar artırmayı başardı. Buna diğer firmaları da kattığımızda ticaretin hacmi daha da göz alıcı hâle geliyor. Japonya bu ticaretten de beslenmeyi hedefliyor.
Editor : Şerif SENCER