USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Japon Çocuklar Okula Giderken Neden Sarı Şapka Takar? - Webtekno

Japonya’da çocuklar 6 yaşından itibaren okula yalnız gidiyor desek bu duruma tepkiniz nasıl olurdu? Evet, yanlış duymadınız; bu çocuklar, anaokuluna bile ebeveynleri olmadan gidiyor ancak bu yolculukta onlara eşlik eden bir şey var: parlak sarı şapkaları.

Japon Çocuklar Okula Giderken Neden Sarı Şapka Takar? - Webtekno
31-05-2023 18:18
Google News

Dünyanın ÖZETİ| en güvenli ülkelerinden biri olarak bilinen Japonya’da hayat, Türkiye başta olmak üzere çoğu ülkeden bir hayli farklı ilerliyor. Bu noktada yerel halkın çocuk yetiştirme yaklaşımları da alışılmışın oldukça dışında. 

Peki bu ülkede okula yalnız giden çocukların güvenliği nasıl sağlanıyor ve öğrencilerin taktığı bu sarı şapkaların sırrı ne?

Japon çocukların büyük bir kısmı, ebeveynleri olmadan okula gitse de bu, onların kendi haline bırakıldıkları anlamına gelmez.

Sarı şapkalı Japon çocuklar

Bu küçük çocukları korumak amacıyla ülkedeki okul idareleri, yerel kolluk kuvvetleri, çeşitli dernekler ve gönüllüler düzenli olarak bir dayanışma içerisindedir. 

Japonya’da dar yollar sayıca oldukça fazladır ve şehir yetkilileri ve okul yöneticileri, çocuklar için buraların güvenliğini sağlamak amacıyla tehlikeli yolların yanına çeşitli işaretler koyar. Bu işaretli yollar da okula giden çocuklar için ek bir güvenlik önlemi sağlar.

Okul rotasını gösteren bir elektrik direği .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bunun yanında öğrencilerin, “tsūgakuroadı verilen belirli rotaları takip etmeleri gerekir. Bu sayede güzergahlarının güvenli olduğundan emin olunur. 

Ulaşımın yanı sıra Japon çocukların okula hangi aksesuarlarla gittiği, güvenliklerinin sağlanması noktasında oldukça önemlidir.

Randoseru çocuk çantası

Örneğin çocuklar, okula giderken "randoseru" adıyla bilinen bir okul çantası takmak zorundadır ve bu çantalarda genellikle ışığı yansıtan çeşitli çıkartmalar, ıslıklar ve acil durum zilleri bulunur. 

Bu çantaların son modellerinde ise anne ve babanın çocuğun konumunu kendi el cihazından kontrol etmesini sağlayan GPS özellikli cep telefonları da bulunmakta.

Bu çantaların yanında okula giden küçük çocukları ön plana çıkaran bir diğer aksesuar ise parlak sarı şapkalar.

Japon çocuklar

Japonya’daki okulların bazılarında çocuklar, özgürce giyinebilir ve belirli bir kurala oturtulmuş kıyafetler yoktur. Hal böyle olunca öğrencilerin ayırt edilebilmesi için de çantalarla birlikte şapkalar da kullanılır. 

Ülkede çocukların okula gitmek için tek başlarına yürüdüğü, otobüse veya metroya daima yalnız bindiği göz önüne alındığında bu şapkalar aslında bir kez daha onların savunmasız ve tek başına olduklarını simgeler. Bu şapkalar nadiren başka renklerde olabilse de genellikle sarıdır ve oldukça parlaktır. 

Japon çocuklar

Yine bu aksesuar, eğitimine devam eden çocukların olmazsa olmaz parçalarındandır. Aksi halde öğrenciler, şapkasız okula alınmazlar. Ayrıca sürücüler sarı şapkalı çocukları gördüğünde trafikte çok daha dikkatli olur ve yetişkinler, çocuğun başına bir şey geldiğini gördüğünde direk yardıma koşar. 

Japonya’da oldukça küçük yaşta olan çocukların okula tek başına gitmesi, bizim kültürümüzle karşılaştırıldığında bir hayli şaşırtıcı ve bariz farklılıklar taşımakta. Türkiye’de de okul çocuklarını ayırt edebilmek amaçlı bu tarz bir uygulama yapılsa sizce nasıl olurdu?

Kaynaklar: Nippon, Pixstory


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
2025 Yılında ChatGPT'ye Gelecek Olan Yeni Özellikler Tanıtıldı
2025 Yılında ChatGPT'ye Gelecek Olan Yeni Özellikler Tanıtıldı

Sam Altman, 2025'te ChatGPT için kullanıcı geri bildirimlerine dayalı aile hesapları, gelişmiş ses modu ve yapay zekâ entegrasyonunu duyurdu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu