James ÖZETİ| Webb Uzay Teleskobu, yakın zamanda bugüne kadar görüntülenmiş en uzak galaksiyi görüntülemişti. Şimdi de aracın tarihindeki ilk süpernova keşfi gerçekleşmiş olabilir.
Araştırmacılar, Webb'in NIRCam adı verilen ekipmanını kullanarak bir süpernovaya tanık olduğunu düşünüyor. Webb'den önceki teleskop olan Hubble'ın topladığı verilerde parlak bir obje olarak görülen yapının yakın zamanda patlamış bir yıldız olabileceği düşünülüyor.
James Webb için bir ilk
Süpernovalar, dev yıldızlar ömürlerinin sonuna geldiğinde ortaya çıkıyor. Bundan milyarlarca yıl sonra bizim Güneş'imizin de başına geleceği şekilde, yıldızın yakıtı bittiğinde bünyesinde bulunan materyal büyük bir patlama ile uzaya savruluyor. Bu patlama o kadar parlak oluyor ki başka galaksilerden bile görülebiliyor.
James Webb Uzay Teleskobu, SDSS.J141930.11+5251593 galaksisinde benzer bir parlamayı gözlemlemeyi başardı. Teleskop bu galaksiyi 5 gün arayla iki defa gözlemledi. İkinci gözlemde parlamanın çok daha düşük seviyede olduğu görüldü. Yani bu bölgedeki parlama zamanla sönmeye başladı.
Araştırmacılardan Mike Engesser, şimdilik kesin konuşmak için daha fazla veriyi incelemeleri gerektiğini ancak ellerindeki veriye göre konuşmaları halinde bu yapının çok ciddi bir süpernova adayı olduğunu belirtti.
Öte yandan James Webb, süpernovaları tespit etmek için tasarlanmadı. Yine de araştırmacılar gelen tüm veriyi değerlendirmek için çalışmalar yapıyor. Bunların arasında bir süpernova bulmak da pek kolay değil. Zira bu devasa kozmik havai fişek gösterisi çok kısa sürede gerçekleşiyor, yani doğru zamanda doğru yere bakmak gerekiyor.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER