Teknolojinin ÖZETİ| ilerleyişiyle birlikte insanlığın uzay çalışmaları da hız kazandı. Geçtiğimiz ay James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez Güneş Sistemi dışında bir gezegen keşfederken araştırmacılarsa evrendeki tüm maddelerin ne kadar yer kapladığını hesaplamıştı.
Bugünse James Webb Uzay Teleskobunun 6 yeni galaksinin daha fotoğrafını çektiği açıklandı. Ancak bu galaksiler astronomların umduğundan çok daha farklı bir durumda gözlemlendi.
Evrenin ilk zamanlarından kalma 6 yetişkin galaksi keşfedildi
James Webb tarafından fotoğraflanan bu 6 galaksi, dünyamızdan yaklaşık 13.5 milyar ışık yılı uzaklıkta. Yani gördüğünüz bu fotoğraflar evrenin oluşturduğu iddia edilen Bing Bang patlamasından yaklaşık 600 milyon yıl sonrasını bizlere gösteriyor. Tabii ki durum böyle olunca astronomlar karşılarında henüz yeni galaksileşmeye başlayan toz kümeleri görmeyi bekliyordu. Ancak yapılan araştırmalara ve elde edilen verilere göre bu galaksiler çoktan olgunlaşmış ve “yetişkin galaksi” denilen ve Samanyolu Galaksisinin şu anda içinde bulunduğu son evreye ulaşmış durumda.
Konuyla ilgili açıklama yapan astrofizikçi Joel Leja ise “Bu fotoğraflar, bu galaksilere ilk göz atışımız, bu yüzden gördüklerimizle ilgili açık fikirli olmamız önemli. Veriler bunların olası galaksiler olduğunu gösterse de bence bu nesnelerden birkaçının gizlenmiş süper kütleli karadelikler olma olasılığı var. Ne olursa olsun, keşfettiğimiz kütle miktarı, evrenimizin bu döneminde yıldızlarda bilinen kütlenin daha önce düşündüğümüzden 100 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor. Bu fazlasıyla şaşırtıcı bir değişiklik.” ifadelerini kullandı.
Editor : Şerif SENCER