Orhangazi ÖZETİ| TSO yönetimi İznik gölünde yaşanan çekilmenin ana sebeplerini araştırmak üzere başta DSİ ve Meteoroloji olmak üzere birçok kurum ile görüşmeler sağladı. Yapılan bu görüşmelerden elde edilen veriler ile gölde son yıllarda yaşanan çekilmenin sebepleri veriler halinde sunulurken, özellikle son 5 yılda meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda İznik gölü ve çevresinde ki gerekli olan yağışların yetersizliği grafiğe yansıdı.
Buna göre İznik gölü havzasının son 5 yılına bakıldığında özellikle 2019 -2020-2021 yıllarında aldığı yağış miktarının uzun yıllar önceki ortalamaların altında kaldığı ve geçmişe göre kurak bir 5 sene geçirdiği ortaya çıktı.
Yine aynı raporda İznik Gölü'ne yağışlar sonrasında giren su miktarının kuraklığa bağlı olarak, son yıllarda önemli ölçüde düşüş yaşadığı görüldü.
''ÇEKİLMENİN EN BÜYÜK SEBEBİ BUHARLAŞMA''
İznik gölü ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde , kamuoyunda her ne kadar İznik gölünün çekilmesinin en büyük sebebi firmaların su çekmesi ve tarımsal sulama olarak gösterilse de yaşanan kuraklık ile birlikte gölden buharlaşan su miktarının çok yüksek oranda olduğu ortaya çıktı.
Buna göre toplamda buharlaşma ve tarımsal sulama ile su çekme sonucunda İznik gölünden 1 yılda ortalama 419 milyon metre küp su miktarı yok olurken , bu yok olan miktarın 354 milyon metre küp buharlaşma, 55,14 milyon metre küpü ise tarımsal sulama ve çekilen su ile olduğu rapora yansıdı.
"GEÇMİŞ YILLARA GÖRE ORTALAMADA ÇIKAN SU MİKTARI ARTMIŞ"
Yapılan araştırma sonucunda ise İznik Gölünden çıkan su miktarlarının geçmiş yıllara göre artığı ortaya çıktı. Buna göre 2019 yılı öncesine kadar 427 Milyon Metre küp suyun girdiği İznik gölünden 419 Milyon metre küp suyun çıktığı görülürken, 2019 yılı sonrasında ise 1 yıllık süreçte 323 Milyon metre küp suyun girdiği İznik gölünden çıkan su miktarının artarak, 332 Milyon metre küpe çıktığı anlaşıldı.
''GÖL KOTUNDA DA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR''
Rapora göre İznik Gölü'nde uzun yıllar ortalamalarına göre her yıl 7,8 milyon metre küp su fazlası ortaya çıkarken, yaşanan kuraklık ve su çekmenin artması nedeniyle son yıllarda gölden çıkan su miktarı 9 Milyon metre küp azalma göstermiştir. Raporda bu artışın ise ana sebebi olarakta iklim değişikliği nedeniyle yağışlarda meydana gelen azalmanın olduğu değerlendirilmektedir. Bu düşüş sonrasında ise 2014 yılında 84 M olan KOT 2015 ile 2016 yıllarında 85 M'ye çıkmış, ancak son yıllardaki düşüşün ardından 2020 yılında 83 M'ye düşmüştür.
''YAPILAN ÇALIŞMALAR TASARRUFUN ÖNEMİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR''
İznik gölü ile ilgili Orhangazi TSO tarafından yapılan araştırmalar sonucunda İznik gölünde yaşanan çekilmenin korkutucu boyutu rakamlar ile göz önüne serilirken, özellikle bu kış yağışların yetersiz olması, önümüzdeki aylarda kuraklığın daha da fazla hissedeceğimiz anlamına geliyor. Bu yapılan çalışmadan çıkan raporların ise önümüzdeki süreçte su tasarrufunun önemini ortaya çıkarıyor.
Â
KAYNAK: BURSADA BUGÃœN
Editor : Åžerif SENCER