USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İzmir'de bulundu, ABD'liler şaşkına döndü!

Arkeologların Türkiye'de bulduğu 2400 yıllık altın sikkeler dikkat çekici bulgulara işaret etti.

İzmir'de bulundu, ABD'liler şaşkına döndü!
06-08-2024 11:47
Google News
 

New ÖZETİ| York Times, bilim insanlarının Türkiye'de 2400 yıllık altın sikkeleri bulduğunu duyurdu. 

Gazete, Pers sikkelerinden oluşan kalıntıların Peloponez Savaşı zamanındaki siyasi manzarayı gözler önüne serdiğini yazarken milattan önce beşinci yüzyılın sonlarında Olpe adı verilen küçük bir testinin yer altına gömüldüğü ve bunda çok sayıda altın sikke olduğu belirtildi. Bilim insanları sikkenin bir binanın köşesine gömüldüğünü de aktardı.

Bir askere ait olduğu tahmin edilen Olpe'nin içinde askerin aylık maaşına eşit olan ve darik olarak bilinen çok sayıda altın sikke olduğu da açıklandı. Notion'da bulunan sikkeler üzerinde dizleri üzerinde duran ve tunik giymiş bir Pers kralının görüntüsü yer alıyor. Sol elinde bir yay ve sağ elinde ise uzun bir mızrak olduğu görüldü. Sikkelerin arka yüzlerinin ise genel olarak boş olduğu belirtildi. Bu sikkenin Efes Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiği açıklandı.

"BİR KÜP ALTIN ARAMIYORDUK"

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Michigan Üniversitesi'nde görevli olan arkeolog Christopher Ratte'nin araştırma ekibiyle birlikte Notion'un kalıntılarında çıkardığı sikkeler için böyle bir senaryo üzerinde durulduğu belirtildi. Türkiye'nin batısında bulunan antik şehir devleti Notion'un kalıntılarında çalışmalarını sürdüren Dr. Ratte, "Sikkeler eski bir binanın bir köşesine gömülmüştü. Aslında bir küp altın aramıyorduk" dedi. 

Araştırmaya dahil olmayan ama gazeteye görüş bildiren Oxford Üniversitesi'nde görevli arkeolog Andrew Meadows da, "Bu bölgede bu tür bir istif daha önce hiç yoktu. Dolayısıyla bu keşfin önemi çok büyük. Bu istifin arkeolojik bağlamı, Akamenid altın sikkelerinin kronolojisine ince ayar yapmamıza yardımcı olacak" yorumunu yaptı.

Dr. Ratté, "Truva Savaşı öyküsünde hatırlandığı gibi, bu durum en derin antik çağlarda da geçerliydi. Suriyeli mülteci krizinin de gösterdiği gibi bu durum günümüzde de geçerliliğini korumaktadır" ifadesini kullandı.

Şehrin doğu yakasındaki küçük limanın, on yıl önceki mülteci krizi sırasında Türkiye üzerinden Avrupa'ya kaçan Suriyeli mültecilerin çıkış noktalarından biri olduğunu hatırlattı.

Anadolu'nun Batı dünyasının devlet tarafından basılan ilk madeni paraya ev sahipliği yaptığını ve Lidyalıların kralının oğlu ve halefi Kroisos'un ilk gerçek altın sikke olan Kroeseid'i bastığına dikkat çekilirken, milattan önce 546'da İyonya olarak bilinen bölgenin Pers İmparatorluğu tarafından fethedildiği hatırlatıldı ve buna rağmen Kroisos'un oluşturduğu para sisteminin yaşamaya devam ettiği aktarıldı.

Perslerin kendi sikkelerini üretene kadar Kroisos'u üretmeye devam ettiği belirtilirken daha sonra Antik Yunanların Notion'u ele geçirdiği ve Atinalıların burayı deniz üssü olarak kullandığı belirtildi. 

Atina ve Sparta arasındaki Peloponez Savaşı'nda büyük bir deniz savaşı yapıldığını ve Atinalıların deniz üssü olarak kullandıkları Notion açıklarındaki savaş ile bulunan altın istifinin bir bağlantısı olabileceğini de Dr. Ratte anlattı. 

Dr. Ratté, ganimetin hiçbir zaman geri alınmamış olmasının açık bir felaket işareti olduğuna inanıyor. Dr. Ratte, "Hiç kimse bir yığın sikkeyi, özellikle de değerli metal sikkeleri, geri alma niyeti olmadan gömmez. Dolayısıyla böyle bir hazinenin korunmasını ancak çok büyük bir talihsizlik açıklayabilir" dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
SpaceX’in “Starship” Roketi Ne İçin Kullanılacak?
SpaceX’in “Starship” Roketi Ne İçin Kullanılacak?

Starship’in; Mars’a insan göndermek, Ay’a gitmek ve yeryüzündeki uzak noktalara hızlı bir şekilde ulaşmak gibi hedefleri var.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu