USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İşte 'Temel atmama töreni'nin sonucu! Haliç nereden nereye geldi

Yıllarca büyük emekler verilerek temizlenen ve İstanbul'un simgelerinden biri olan Haliç, Ekrem İmamoğlu'nun 'Temel atmama töreni' ile yatırım projelerini iptal etmesinin ardından adeta eski günlerine döndü.

İşte 'Temel atmama töreni'nin sonucu! Haliç nereden nereye geldi
13-06-2024 15:02
Google News

  ÖZETİ|  HABER7

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başlamasından kısa bir süre sonra belediyecilik tarihinde bir ilke imza atarak "Temel atmama" töreni gerçekleştiren Ekrem İmamoğlu'nun yaptıklarının sonucunu İstanbul bugünlerde ödemeye başladı. İstanbul'un simgelerinden Haliç, iptal edilen yatırımlar ve yaşanan hizmet yetersizliği nedeniyle eski günlerine döndü.

RENGİ KARARDI KÖTÜ KOKU YAYMAYA BAŞLADI

İstanbul'un simgelerinden biri olan ve 'altın boynuz' olarak anılan Haliç'te suyun rengi siyaha büründü. Etrafa lağım kokusu yayılan Haliç'in bu hali eski günlerini hatırlattı. Uzmanlar Haliç`in artık lağım olarak aktığını ifade ederken, Kıyıların kirlilik nedeniyle siyaha büründüğü görüldü. Haliç'teki kirliliğin Marmara Denizi'ne akması ve sıcaklıkların artması ile uyanmaya başlayan müsilajı etkileyen nedenler arasında gösterildi.

HALİÇ'İ KİM BU HALE GETİRDİ?

23 Haziran 2019'da İstanbul'da göreve başlayan CHP'li Ekrem İmamoğlu, kısa bir sürenin ardından 7 Kasım 2019 tarihinde belediyecilik tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. İmamoğlu Haliç'in temizlenmesi için hayati öneme sahip olan önceki AK Parti yönetimi tarafından projesi onaylanan ve ihale süreci tamamlanan Silahtarağa Arıtma Tesisi'nin yatırımını durdurdu. 



1 milyar 525 milyon TL’lik projeyi iptal eden İmamoğlu o gün yaptığı açıklamada "Gerek yok böyle bir yatırıma, böyle bir arıtma tesisine" ifadelerini kullandı. 

Ekrem İmamoğlu, 6 Kasım 2019 tarihinde yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

"Yarın bir temel atmama törenim var gerçekten. (Gülüyor) Çünkü göreve geldiğimizde bizim önümüze getirilmiş, dayatılmış, ihaleye çıkılmış teklifler alınmış Silahtarağa'da bir hem de Eyüp Sultan'ın devamında ve ilçenin sınırları içerisinde, Haliç'in o güzel doğasının bütünleyen 130 bin metrekarelik alanı kapsayan, 70 bin metrekareye kısmı orman olan bir arazide bir arıtma tesisi… Maliyeti 1 milyar 100 milyonun üzerinde. Bir katrilyondan bahsediyorum yani. Siz tabi sayıları daha iyi bilirsiniz. Arazi değeriyle beraber 1.5 milyarı aşan bir proje… Ekonomik sıkıntı bir kenara… Durdurduk. Çok projeyi böyle durdurduk aslında. Arkadaşlarıma araştırma yaptırıyorum. Birçok projeyi yapıyoruz. Buna da yaptık. Gerek yok böyle yatırıma. Böyle bir arıtma tesisine gerek yok. Ne yazık ki yok. 1.5 milyar…"

TESİS DURDURULDU, HALİÇ LAĞIMA DÖNDÜ

Haliç'in suyunun temizlenmesi için gereken arıtma tesisinin CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından ikonik bir törenle durdurulması, temizleme çalışmalarının yapılmaması ve Haliç'in kendi haline bırakılmasının ardından aradan geçen zamanla Haliç, 1990'lı yıllardaki eski günlerine döndü. İstanbul'un en güzel bölgelerinden biri olan Haliç, bugünlerde rengi nedeniyle kendisine baktırmayan, kokusu nedeniyle kıyılarına yaklaştırmayan bir hal aldı. 



İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, "Denize girmek mümkün değil. Koku çok fazla. Haliç bitmiş vaziyette. Bedrettin Dalan'dan önceki haline dönmeye başladı. Kıyılarında mesire alanları yapılarak paralar harcandı ancak kokudan kimse duramaz orada" diye konuştu.

HALİÇ NASIL TEMİZLENMİŞTİ?

Haliç'te ilk ciddi temizleme çalışmasına Bedrettin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde başladı. Haliç'in çevresindeki deri ve diğer fabrikalarla iş yerleri başka bölgelere yönlendirildi. Nurettin Sözen döneminde ise yavaşlayan temizleme çalışmaları dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde büyük bir ivme kazandı. 



İstanbullular için ciddi bir problem kaynağı olan Haliç'in temizlenmesi işi Tayyip Erdoğan'ın döneminde "Haliç Çevre Koruma Projesi" ismiyle yeniden başlatıldı. Haliç'te, Erdoğan'ın döneminde ilk etapta tarama yapıldı ve 5 milyon metreküplük çamur, döşenen dev borularla Alibeyköy'deki eski taş ocaklarına pompalandı. 1997'de başlayan bu çalışma 1999'da tamamlandı. Temizliğin ikinci etabında ise Haliç'i kirleten evsel ve sanayi atıkları kolektörlere alındı. Haliç'e akan sanayi ve evsel atıklar kolektörlerde arındırıldıktan sonra tekrar Haliç'e verilmeye başlandı. 

BOĞAZ'IN TEMİZ SUYU HALİÇ'LE BULUŞTU

Haliç'e can suyu olan bir diğer proje ise 2012 yılında hayata geçirildi. AK Partili İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın 3,5 yıl süren çalışmaları sonrası İstanbul Boğazı'nın temiz suyu Haliç'le buluşturuldu. 



İstanbul Boğazı'ndan dev borularla günde 260 bin metreküp su Haliç'e taşındı. Haliç suyunun yenilenmesi ve biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak projede, deniz suyu Sarıyer Çayırbaşı'ndan alınarak, 5 kilometrelik tünelle Ayazağa'ya ulaştırılıyor. Burada yüzeye çıkan boğaz suyu, 23 metre terfi ettirilerek Kağıthane Deresi’ne aktarılıyor. Deniz suyu 9 kilometrelik dere yolculuğu sonrası Haliç'e ulaştırılıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor

Google, Haritalar uygulamasının Android sürümünde yeni bir tasarımı test etmeye başladı. Yapılacak değişiklikler, uygulamanın biraz daha estetik görünmesini sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu