USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

İstanbul’un Fethi Nasıl Gerçekleşti? Hazırlıklar ve Sonuçlar

Bir devri kapatıp yeni bir devir açan İstanbul'un fethi, sonuçlarıyla birlikte tarih kitaplarının baştan yazılmasını sağladı. Bu fetih için yapılan hazırlıklar, fethin gerçekleşmesi ve fethin sonuçları ise tüm Dünya'da büyük yankılar uyandırdı.

İstanbul’un Fethi Nasıl Gerçekleşti? Hazırlıklar ve Sonuçlar
29-05-2023 10:27
Google News

1453 ÖZETİ| yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahı Fatih Sultan Mehmet, Dünya tarihini değiştirmek için dönemin en önemli şehirlerinden olan Konstantinopolis'un surlarına ordusunu getirdi.

53 günlük bir kuşatmanın ardından geçilemez denilen surları geçerek şehri alan Fatih Sultan Mehmet, hem kendi imparatorluğu hem de tarihin gidişatını değiştirmeyi başardı.

Osmanlı'nın yükselişi için İstanbul'un fethi gerçekleşmeliydi.

Osmanlı Fethi

1453 yılında Anadolu'daki devletlere baktığımız zaman Osmanlı'nın bir hakimiyetinden söz etmek zor. Anadolu'nun tamamına hakim olmasa da önemli şehirlerin hakimeyetini sağlayan Osmanlılılar, topraklarının güvenliğini arttırmak için Konstantinopolis'u almaları gerektiğini biliyorlardı.

İstanbul'un fetih nedenlerine göz atalım: 

Osmanlı'nın toprak bütünlüğünü sağlama isteği.Konstantinopolis'un Osmanlı'nın ticareti için bir engel olması.Bizans'ın Osmanlı'nın toprak bütünlüğüne karşı bir tehlike oluşturması ve beylikleri Osmanlı'ya karşı kışkırtması.İstanbul'un Hristiyanlığın son kalelerinden olması.

Konstantinopolis'a saldırmanın şöyle zor bir yanı var. Şehre eğer bütün ordunuzla saldırır ve başarısız bir fetih yaparsanız, Anadolu'daki diğer devletler bunu bir fırsata çevirerek topraklarınızı kolayca ele geçirebilir. Öte yandan o dönem büyük surların yıkılması imkansız bir olay olarak söyleniyordu. Konstantinopolis'ta büyük surlarıyla birlikte ün salmış bir şehirdi.

Osmanli için bir diğer olumsuz gözüken durum ise önceki 3 fetih denemesinin başarısızlıkla sonuçlanması. 2 Osmanlı padişahı ve 1 şehzade, 1453 yılından önce 3 kez bu kutsal şehri fethetmeye çalıştı ama başarısız oldu. 

Olumsuz bir sonuçta imparatorluğun sonunu getirebilecek bu 2 düşünülmesi gereken konuya rağmen Osmanlı, Bizans'ın kışkırtmaları ve Peygamber efendimizin İstanbul'un fethi ile ilgili söylediği sözlerden dolayı Konstantinopolis'u fethetmek için hazırlıklara başladı.

Osmanlı Fetih için hangi hazırlıkları yaptı? En büyük toplar döküldü, ordular toplandı ve hisar yapıldı.

Osmanlı Ordusu

Birçok devlet büyüğünün olumsuz görüşüne rağmen gözünü karatan Fatih Sultan Mehmet, kuşatma için birçok hazırlık yaptı.

Rumeli Hisarı'nı yaparak Anadolu Hisarı'nın karşısında kendisine bir merkez kuran Fatih Sultan Mehmet, denizden gelecek olan yardımları kesebilmek için 400 parçadan oluşan büyük bir donanma kurdu. Deniz kısmını kontrol altına aldıktan sonra karadan gelecek olan tehlikeleri engellemek için şehrin etrafındaki kaleler fethedildi. Balkanlar'da da birçok devletle barış anlaşmaları imzalandı ve olası bir Avrupa yardımı için Balkanlara bir ordu gönderildi.

Surları yıkabilmek için büyük toplar döktürüldü ve bu toplar, 1453'ten sonra birçok imparatorluğun yıkılmasına sebep olacak bir savaş taktiğinin oluşmasına neden oldu.

Uzun bir hazırlık sürecinin ardından artık fetih için hazır olduğunu düşünen Osmanlı, 6 Nisan 1453 tarihinde şehrin surlarının önüne geldi.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Sabahları Yorgun Uyanmamızın 5 Nedeni
Sabahları Yorgun Uyanmamızın 5 Nedeni

Sabahları yorgun uyanmanızın ardında hangi nedenler var? Uyku kalitemizi etkileyen faktörleri inceliyoruz.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu