ÖZETİ| Haber7-Özel
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6'lık depremler ülkemizdeki 10 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Gece yarısı meydana gelen depremlerde şu ana kadar 40 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Türkiye'nin derinden sarsıldığı bu depremin ardından gözler uzun zamandır konuşulan İstanbul depremine çevrildi.
İstanbul'da uzun yıllardır bir deprem korkusu yaşanıyor. Deprem bilimciler, İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem yaşanabileceğine kesin gözüyle bakıyor. İstanbul'da olası bir 7'nin üzerindeki depremde ise binlerce binanın yıkılacağı konuşuluyor. Peki olası bir İstanbul depreminde Türkiye'nin ulusal güvenliği tehlikeye girer mi?
Haber7, olası İstanbul depreminin risklerini uzmanlara sordu. Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ Haber7'ye özel açıklamalarda bulundu.
"TÜRKİYE'NİN KENDİSİNİ TOPARLAMASI GÜÇ OLUR"
İstanbul'da yaşanacak 7'nin üzerindeki bir depremin Türkiye için felaket olacağını belirten Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin "Türkiye'nin çok hazırlıklı olması lazım böyle bir duruma. İstanbul ve çevresi sanayi bölgesi, Türkiye'nin her yerinden insan var burada. İstanbul'daki bir depremde 10 ildeki zayiattan daha fazlası olur. 10 ilde İstanbul ve çevresi gibi bir sanayi yok. Büyük bir depremde Türkiye'nin kendisini toparlaması çok güç olur." dedi.
Sözleriyle kimseyi korkutmak istemediğini söyleyen Pekin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin çok zor durumda kalabileceğini ifade ederek "TSK böyle bir durumda can kurtarmaktan çok çıkacak çeşitli terör faaliyetlerine müdahale etmek zorunda kalır. İstanbul depremi Türkiye'yi gerçekten kılcal damarlarına kadar etkiler. Onun için oturup yeni baştan bir planlama yapmak gerekiyor. Böyle bir deprem olduğu zaman muhtemel riskler nelerdir? Bu tehditlerin büyük bir kısmı ülke içinden kaynaklanır. Bunlarla nasıl mücadele edilir. Ordunun emniyetin ne kadarı bu işlerle uğraşır bunlara bakmak lazım. Dolayısıyla çok tehlikeli bir olay. Bu senaryoya göre plan yapmak lazım." şeklinde konuştu.
YARDIM GÖNDEREN ÜLKELERE DİKKAT
10 ilimizi etkileyen deprem sonrası yardım gönderen ülkelere de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Pekin "Yardım gönderen ülkeler de o ekiplerle bakıyorlar zaafiyetler nelerdir diye. Bu zaafiyetleri gördükleri zaman ona göre hazırlık yaparlar. O hazırlığa göre de Türkiye içerisinde bir takım gruplar oluştururlar ve o gruplar harekete geçer. Hazır bekleyen birileri isyan benzeri veya başka bir şey yapabilirler. Onun için çok detaylı olarak ele alınması gereken bir konu." sözlerini sarf etti.
"BÜYÜK BİR TEHLİKE YAŞARIZ"
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ ise "İstanbul'un olası bir depremde ciddi bir hasar alması tabiki ciddi bir sorun. Çünkü bugün 11 ilimiz İstanbul başta olmak üzere diğer iller tarafından desteklendi. Ama Allah korusun İstanbul'da böyle bir deprem olsa Anadolu İstanbul'u ayağa kaldırabilir mi veya Anadolu kendi imkanlarıyla ayakta kalmayı başarabilir mi bu tartışılıyor. Bütün üretimin merkez İstanbul. Böylesi bir yıkımda büyük bir tehlike yaşarız." dedi.
"2. ORDUYU FETÖ'CÜLER İSTEDİ"
Kahramanmaraş depreminde 2. orduyu göreve çağıranlara dikkat çeken Başbuğ "Şimdi İstanbul'daki askeri birlikler, Türkiye'nin ana sigortası birlikler değil. Mesela şu an 2. orduyu FETÖ'cüler göreve çağırdı. 2. Ordu depremle ilgilensin gibi, bunu maksatlı yaptılar. Çünkü sınır güvenliği 2. ordu tarafından sağlanıyor ve çok da kritik bir görev yapıyorlar. O birliklerin bir anda görev yerlerini bırakıp deprem bölgesine gitmesi zaafiyet oluşturur. Onların da istediği buydu zaten." ifadelerini kullandı.
İSTANBUL DEPREMİNE KARŞI PLANLAR YAPILDI
Olası bir deprem Türkiye'nin dış güvenliğini tehlikeye atar mı? sorusuna da cevap veren Başbuğ "Ama İstanbul'daki bir deprem silahlı kuvvetler açısından güvenlik zaafiyeti oluşturmaz. Hasar verir mi verir ama tamamen güvenlik büyük bir risk yaşar anlamına gelmez. Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük bir devlet buna karşı planlar yapıldı. Hem de detaya kadar örneğin; İstanbul'un Avrupa yakası yıkım yaşarsa ne olur? Anadolu Yakası yıkım yaşarsa ne olur? İkisi birden yıkım yaşarsa ne olur diye.. Bunlar planlar dahilinde arşivlerde var. Dolayısıyla İstanbul'da bir deprem olur, aman Türkiye felç olur, yerle bir oluruz, Türkiye işgal edilir senaryosu yanlış senaryo." şeklinde konuştu.
Editor : Şerif SENCER