USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbul'da "CB" alarmı: Uçaklar iniş yapamıyor

İstanbul’da etkili olan elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutları, hava trafiğini olumsuz etkiledi. Pilotlar, uçuş güvenliği için havada tur atarken, kötü hava koşulları inişlerde gecikmelere neden oldu.

İstanbul'da
21-12-2024 17:17
Google News
İstanbul’da ÖZETİ| etkili olan elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutları, hava trafiğini olumsuz etkiledi. Pilotlar, uçuş güvenliği için havada tur atarken, kötü hava koşulları inişlerde gecikmelere neden oldu.Abone ol

İstanbul’da etkili olan ve kötü hava koşullarına neden olan Cumulonimbus (CB) bulutları, hava trafiğinde aksamalara yol açtı. Elektrik yüklü bu dev bulutlar, yıldırımlar ve şiddetli hava hareketleriyle uçuş güvenliğini tehdit ederken, pilotlar zorunlu olarak havada tur atmak zorunda kaldı.

CB bulutlarının oluşturduğu tehlikelerden kaçınmak isteyen pilotlar, hava trafiğini yöneten kontrolörlerle koordinasyon halinde çalışıyor. Pilotlar, kötü hava koşullarının olduğu koordinatları bildirerek diğer uçakların bu bölgelerden uzak durmasını sağlıyor. Bu süreçte, iniş yapmak isteyen uçaklar rotalarını değiştirmek ya da uygun hava şartları oluşana kadar beklemek durumunda kalıyor.

Meteoroloji yetkilileri, İstanbul’da bu tür elektrik yüklü bulutların kısa sürede etkili olabileceği konusunda önceden uyarılarda bulunmuştu. CB bulutları, özellikle ani hava değişimlerine ve yoğun yıldırım aktivitelerine neden olarak hem havacılık hem de kara ulaşımı için risk teşkil ediyor.

CB BULUTLARI NEDİR?

Cumulonimbus bulutları, atmosferin yoğun nem taşıyan ve hızla yükselen tabakalarında oluşan, elektrik yüklü dev fırtına bulutlarıdır. Bu tür bulutlar, şiddetli yağış, dolu, yıldırım ve türbülansa neden olarak uçuş güvenliği açısından ciddi tehlike oluşturur.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Astronotların Oksijen Tankları Kaç Saatlik Oksijen Depolar?
Astronotların Oksijen Tankları Kaç Saatlik Oksijen Depolar?

Uzay kıyafetleri, daha doğrusu bu kıyafetlerde bulunan oksijen tankları, astronotları ne kadar süre idare edebilir? Peki tankın içindeki bu oksijen bittiğinde neler olur?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu