USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İşlenmiş Gıdaların İnsan Vücuduna ve Beynine Zararları

Hamburgerler, pizzalar, patatesler, çikolatalar… Bu tarz yiyecekleri çok seviyoruz öyle değil mi? Kendimize “Bir daha uzun süre yemeyeceğim” sözü versek de tabaklarımızda, 3-4 günde bir bu yiyecekleri görüyoruz.

İşlenmiş Gıdaların İnsan Vücuduna ve Beynine Zararları
15-01-2025 10:27
Google News

Peki ÖZETİ| bu yiyecekleri yemek söylendiği kadar zararlı mı? İşlenmiş gıdalar insan vücuduna ve beynine nasıl zarar veriyor?

Gelin, açıklayalım.

Şekerlemeler, gazlı içecekler, dondurulmuş ürünler ve enerji barları gibi aşırı işlenmiş gıdalar, özellikle kalp ve beyin sağlığını olumsuz etkiliyor.

gıda

Araştırmacılar ultra işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi ile kalp hastalığı ile ilişkili ölümler, anksiyete, obezite, depresyon, tip 2 diyabet ve uyku sorunları arasında çeşitli bağlantılar olduğunu tespit ediyor.

Öyle ki bu sonuçlar, önceki çalışmalarla da tutarlı. Nutrients dergisinde yayınlanan bir analize göre, büyük oranda bu yiyeceklerin yer aldığı menüleri tüketen kişilerin depresyon riski %44, anksiyete riski ise %48 daha fazla.

Peki işlenmiş ve aşırı işlenmiş ürünler arasındaki fark ne?

işlenmiş gıda

Taze veya dondurulmuş sebze, meyve, deniz ürünleri, etler, un ve makarna gibi gıdalar işlenmemiş veya asgari düzeyde işlenmiş içerikler. Bunlar yoğun işlenmiş gıdalara göre elbette daha sağlıklı.

Genel itibarıyla aşırı işlenmiş gıdalarda ise evinizin mutfağında bulunmayan malzemeler kullanılıyor. Örneğin; şekerleme, kurabiye, kek, enerji barları, meyve aromalı yoğurtlar, öğün yerine geçen bar veya shakeler, sandviçler, birçok paketlenmiş ekmek.

Bunlar genellikle yağ, şeker veya sodyum açısından zenginler ve tipik olarak yapay tatlandırıcı, boya ve diğer katkı maddeleriyle zenginleştiriliyor. 

Gelelim işlenmiş gıdaların beynimizi nasıl etkilediğine.

işlenmiş gıda

Bu gıdalar çoğunlukla yüksek kalorili oluyor ve insan beynini olumsuz etkiliyor. Ayrıca yağ hücrelerini işlevsiz hâle getiriyorlar ve depresyon, anksiyete ve bunama tetikleyicilere neden olan iltihaplı molekül salınımına neden oluyor.

Yine bu gıdalar, zahmetsizce tüketilmesi ve çok lezzetli olması gibi nedenlerden dolayı, bağırsaklar ve beyin arasındaki tokluk bilincinin kaybolmasına neden oluyor. Böylece insanlar, işlenmiş gıdaları çok daha sık ve daha büyük porsiyonlarda tüketmeye başlıyor.

Sonrasında ise istenmeyen ve aniden ortaya çıkan sağlık problemleri gündeme geliyor. Özetle yoğun işlenmiş gıdalar, insan vücudunun her bir noktasını olumsuz anlamda etkiliyor. Bu yiyecekleri en aza indirgemek hatta hiç tüketmemek en mantıklısı. 

Kaynaklar: National Geographic, Medical News Today

İlginizi çekebilir:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Microsoft'tan Bir Toplu İşten Çıkarma Daha
Microsoft'tan Bir Toplu İşten Çıkarma Daha

Microsoft, yıla yeni bir toplu işten çıkarma ile başladı. Oyundan güvenliğe kadar birçok farklı departmandan çalışanın bu karardan etkilendiği bildirildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu