Resmi ÖZETİ| IRNA haber ajansının Telekomünikasyon Bakanı İsa Zarepour'a dayandırdığı habere göre kapsül yörüngeye 80 mil yaklaştı.
Yetkili, 1,000 lb'lik (450 kg) kapsülün fırlatılmasının 2029 yılına kadar insan görevlerine yönelik gelecek planlarının bir parçasını oluşturduğunu söyledi.
KAPSÜLÜN İÇİNDE NE TÜR HAYVANLAR OLDUĞUNU SÖYLENMEDİ
Devlet televizyonu Salman adlı bir roketin kapsülü gökyüzüne taşıdığı görüntüleri yayınladı. Roketin fırlatıldığı yer açıklanmadı.
İran zaman zaman uydu ve diğer uzay araçlarını başarıyla fırlattığını duyurmuştur.
Son on yılda yörüngeye birkaç kısa ömürlü uydu gönderdi ve 2013 yılında uzaya bir maymun fırlattı. Ancak bu görevde hangi hayvanların yer aldığı belirtilmedi.
BU YILIN EYLÜL AYINDA, UZAYA VERI TOPLAYAN BIR UYDU GÖNDERDIĞINI AÇIKLADI
ABD ve diğer Batılı ülkeler, aynı teknolojinin uzun menzilli füzeler geliştirmek için de kullanılabileceği düşüncesiyle uzun süredir bu programa şüpheyle yaklaşıyor.
ABD, İran'ın uydu fırlatmalarının BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu iddia etti ve Tahran'a nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili hiçbir faaliyette bulunmaması çağrısında bulundu.
ABD'nin eski başkanı Donald Trump, İran'ın nükleer programının "sadece barışçıl" olmasını sağlamak amacıyla dünya güçleriyle 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında ABD'yi çekmiş ve felç edici yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu.
Anlaşmayı yeniden canlandırma çabaları bir yıldan uzun bir süre önce sekteye uğradı ve o zamandan bu yana Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) İran'ın istemesi halinde "birkaç" nükleer silah yapmaya yetecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu açıkladı.
İran her zaman nükleer silah arayışında olduğunu reddetmiş ve uzay faaliyetlerinin ve yıllar içinde istikrarlı bir şekilde ilerleyen nükleer programının tamamen sivil amaçlar ve bilimsel araştırmalar için olduğunu söylemiştir.
Editor : Şerif SENCER