USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Irak uzmanı Bilgay Duman, siyasi çekişmenin arka planını Cumhuriyet'e anlattı

Bağdat’ta Sadr yanlıları, hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’yi basarak meclis binasına girdi. Grup, İran destekli Şii siyasi çatı kuruluşu Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto ediyor. ORSAM I

Irak uzmanı Bilgay Duman, siyasi çekişmenin arka planını Cumhuriyet'e anlattı
31-07-2022 02:24
Google News

Irak’ta ÖZETİ| Şii gruplar arasında gerilim sürüyor. Başkent Bağdat’ta Şii Sadr grubu lideri Mukteda es Sadr’ın destekçileri, beton bariyerleri aşıp hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge’ye girerek dün yeniden meclis binasını bastı. İran yanlısı Şii Koordinasyon Çerçevesi grubunun, ortak başbakan adayı olarak eski Çalışma Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi çıkarması sonrası diğer bir Şii lider Sadr’ın destekçileri Tahrir Meydanı’nda toplandı. Güvenlik güçleri, bir hafta içinde ikinci kez meclis binasına giren eylemcilere tazyikli su ve ses bombasıyla müdahale etti. Irak Sağlık Bakanlığı, olaylarda yaralı sayısının 100’ü sivil, 25’i asker olmak üzere 125’e ulaştığını aktardı. 

Bağdat’ta Şiiler arasında çıkan anlaşmazlığı ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, Cumhuriyet’e değerlendirdi. Siyasi istikrarsızlığın nedeni olarak kurumsallaşma ve muhalefet eksikliğine işaret eden Duman, Irak’ta en önemli sorunun, hükümet kurma olduğunu söyledi. Duman, “2003’ten 2018’e kadarki süreçte Irak siyasetini tanımlamak kolaydı: Şiiler, Sünniler, Kürtler, Türkmenler var ve bunlar kendi aralarında bir mücadele içinde görülüyordu. Ama 2019’daki protestolarla yeni bir dinamik ortaya çıktı. Gruplar, artık bir arada hareket etmiyor” dedi.  

Duman, “Siyasetin yürütücü gücü olan Şiiler arasındaki ayrışmada bugün net bir karşı karşıya gelme söz konusu. Dağılma durumu, 2021 seçimlerinde gün yüzüne çıkmıştı” diye konuştu. 

YENİ RADİKAL SİSTEM 

2021 seçimlerinde Sadr’ın 73 milletvekiliyle parlamentodaki en büyük grup olduğunu hatırlatan Duman, “Sadr, radikal bir değişiklikle hükûmet kurmaya çalıştı. 2003’ten beri bütün hükümetler, ‘ulusal birlik hükümeti’ olarak anılıyordu. Bu, parlamentodaki tüm grupların hükümette yer aldığı bir modeldi ve dolayısıyla muhalefet yoktu. Fakat Sadr, bu sistemin işe yaramadığını söylerek bir ‘ulusal çoğunluk hükümeti’ kurmak istedi ancak başaramadı” ifadelerini kullandı.

“Denemenin ardıdan Sadr, grubundaki vekillerin istifasını istedi” diyen Duman, istifalarla eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin de bulunduğu Sadr’ın rakibi İran yanlısı Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin öne çıktığı yorumunu yaptı. Fakat Sadr’ın Maliki ile ilerlemek istemediğini aktaran Duman, hükümet kurmak isteyen Koordinasyon Çerçeve grubu ise Sadr’ın tahminin aksine başbakanlık için ortak adayda uzlaştığını kaydetti. Sadr’ın etkili bir isim olduğuna dikkat çeken Duman, “Sadr, Sudani’nin ortak aday olarak duyurulmasına itiraz ederek sosyal gücünü kullandı ve halkı protestoya çağırdı” dedi.

Bu itirazın nedenleri arasında Maliki-Sadr çekişmesinin olduğunun altını çizen Duman, “Bardağı taşıran damlalardan birisi de Maliki’nin sızdırılan ses kayıylarında Sadr’ın hakkındaki sert ithamlarıydı” diye konuştu. 

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Samsung'un Merakla Beklenen Galaxy S25 Ultra Modelinin Yeni Rengi Sızdırıldı
Samsung'un Merakla Beklenen Galaxy S25 Ultra Modelinin Yeni Rengi Sızdırıldı

Galaxy S25 Ultra'nın yeni mavi renk seçeneğinin görüntüleri sızdırıldı. Galaxy S25 Ultra'nın yeni mavi renk seçeneği, gri alt tonlarla dikkat çekiyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu