USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

iPhone'lara Virüs Bulaşabilir mi?

Binlerce lira verdiğimiz cihazlarımızın içerisine virüs girmemesini temenni ediyoruz. Ancak bazen kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayar ve telefonumuzu etkisi altına alabiliyor. Peki bunların içerisine iPhone’lar da dahil mi?

iPhone'lara Virüs Bulaşabilir mi?
13-10-2024 20:12
Google News

Eğer ÖZETİ| iPhone'unuz anormal bir şekilde davranıyorsa, aklınıza "virüs var mı?" sorusu gelebilir. Ancak kimisine göre de iPhone’lara virüs girmesi mümkün değil.

Gelin bakalım acaba hangisi doğruymuş?

Virüs dediğimiz şey, dosyaları etkileyerek yayılan ve verileri bozan kötü amaçlı bir yazılımdır.

telefon virüs

Bunlar, telefonlarımıza da kolayca sızabiliyor. Birçok cihaza tek bir reklam tıklaması ile bile giren virüsler, Apple cihazlarına da bu kadar kolay erişebiliyor mu dersiniz?

iPhone’lar, uygulamaları sanal alanlarda çalıştırdığı için virüslerin bulaşması zor ancak imkânsız değil. Rastlanan tehditler arasında ise reklam yazılımları, casus yazılımlar ve Truva atları bulunuyor. Reklam yazılımları, genelde kullanıcıları rahatsız eden pop-up reklamları göstererek gelir elde ediyor, casus yazılımlar kullanıcıların aktivitelerini gizlice izlerken, truva atları da özel bilgilerinizi çalarak güvenliğinizi tehdit eder.

iPhone’da virüs olup olmadığını nasıl anlayacağız?

iphone virüs

iPhone'unuzda kötü amaçlı yazılım olup olmadığını anlamanın bazı belirgin işaretleri var. İlk olarak hatırlamadığınız uygulamaların yüklenmesi, ayar değişiklikleri veya yeni ekran koruyucular kötü amaçlı yazılımın varlığına birincil işarettir. Bunun yanında telefonun yavaşlaması, sık sık donması veya çökmesi, yazılım sorunları da bu virüslerden kaynaklanıyor olabilir.

Sık sık rahatsız edici pop-up reklamlar önünüze çıkıyorsa, bu da reklam yazılımlarının en yaygın belirtisi olarak karşımıza çıkıyor.

Peki virüslerden korunmak için ne yapabiliriz?

En başta uygulamaları gözden geçirin. Yüklediğinizi düşünmediğiniz uygulamalar varsa kaldırın. Apple, virüs konusunda iyileştirici adımlar atıyor, güvenlik açıklarını kapatmak için düzenli güncellemelerinizi yapmayı ihmal etmeyin.

Cihazınızı gerekiyorsa fabrika ayarlarına döndürmekten çekinmeyin, kötü amaçlı yazılımları temizlemenin en etkili yollarından birisi de bu. Tüm bunların ardından güvenilir antivirüs uygulamaları kullanmak ve güvenilir olmayan web sitelerinden uzak durmak, telefonunuzu virüslerden korumaya yetecektir.

Kaynaklar: malwarebytes, Apple

İlginizi çekebilir:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
İnsanlar Sarhoşken Daha mı Dürüst Oluyor?
İnsanlar Sarhoşken Daha mı Dürüst Oluyor?

Dizi ve film sahnelerinde hep gördüğümüz bir şey var: Sarhoş bir kişinin unutamadığı aşkına açılması ya da aşırı dürüst davranması. Peki bu durum sahiden de böyle mi işliyor?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu