Günden ÖZETİ| güne gelişen yapay zeka teknolojileri birçok mesleğin varlığını tehdit etmeye başlıyor. Geçtiğimiz günlerde Dünya'nın en büyük bankalarından biri olan Goldman Sachs'ın raporunda 300 milyon kişinin yapay zeka gelişmeleri nedeniyle işsiz kalabileceği belirtilmişti.
Bir İtalyan Al Foggio gazetesinin geçtiğimiz günlerde yaptığı yarışmada kullanıcılara yapay zeka tarafından oluşturulmuş hikayelerin de aralarında yer aldığı hikayeler sunuldu. İnsan ve yapay zeka ürünlerinin arasındaki farkın anlaşılabilir olup olmadığını öğrenmek isteyen şirket, okuyucuların bunu ayırt etmeleri durumunda onlara ücretsiz gazete abonelik hizmetini vereceğini söyledi. Başlatılan yarışma kısa süre içerisinde insanlara "yapay zeka teknolojisinin gazetecilerin işini alabilir mi?" sorusunu sormaya yönlendirdi.
CHATGPT'YE HÄ°KAYE VE HABER YAZDIRDILAR
Son dönemin en popüler uygulaması haline gelen ChatGPT, kısa süre içerisinde insanlara belirtilen konu başlıklarında hikayeler oluşturabiliyor. Bununla ilgili Amazon'un elektronik kitap mağazasında ChatGPT tarafından yazılmış kitapların satıldığı belirtiliyordu.
ChatGPT sadece hikaye yazmakla kalmıyor, yapay zeka dil programının haber yazma yeteneği de bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'li teknoloji şirketi olan CNET'in bazı haberleri yapay zekaya yazdırdığı belirtilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket, yapay zeka metinlerini farkındalık oluşturmak için test amaçlı oluşturulduğunu söylemişti.
DUYGULARDAN ARINMIŞ BİLGİLER ÇOĞALABİLİR
Konuyla ilgili Reuters Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi tarafından geçen ayın son haftasında yapılan bir ankete göre, uzmanlar tarafından içeriklerin yapay zekanın müdahalesiyle tamamen değişebileceği belirtildi. Bu da içeriklerin doğası değiştirilerek onları duygulardan arındırılmış tamamen algoritma bilgileriyle oluşturulmuş içeriklere dönüşeceği anlamına geliyor.
Bu alanda gerçekleşen araştırmalar için bazı uzmanlar 2026 yılına kadar internetteki içeriklerin yaklaşık yüzde 90'ının yapay zeka tarafından üretileceği belirtiliyor.
Ä°NSANLARDAN 10 KAT DAHA HIZLI
Uzmanlar yapay zeka ile üretilen içeriklerin her ne kadar duygulardan uzak olduğunu belirtse de basın yayınları için içerik üretme konusunda insanlardan 10 kat daha hızlı hareket ettiğini söylüyor.
Yapay zekanın bu kadar hızlı bir şekilde gelişme göstermesi ön yargıların artmasına sebep oluyor. Kimine göre yapay zeka teknolojileri dikkatli kullanıldığında zamandan tasarruf ve etkileşim hızlılığı açısından yararlar sağlasa da kimine göre ise yapay zeka teknolojilerinin kontrol edilmeden geliştirilmesi durumunda birçok kişi için yanlış yönlendiren bir makine olarak görülüyor.
Â
Editor : Åžerif SENCER