Bilim ÖZETİ| artık o kadar gelişti ki bazen düşünüldüğünde insanı gelecekten biraz korkutmuyor değil. Daha birkaç yıl önce hayal gibi gelen teknolojik gelişmeler günümüzde birçok alanda kullanılıyor. Vücudumuzda sorun olduğunda bu sorunları düzelten nano robotlara bile sahibiz.
Texas A&M Üniversitesi araştırmacıları tıp alanında kullanılabilecek yeni bir biyomateryal ürettiler. Bu biyomateryal aslında bir 3 boyutlu yazıcı mürekkebi ancak üzerinde çalışma yapan bilim insanları, çok daha fazlasını yapabileceklerini keşfettiler.
Dövme olarak bile kullanılabilir
Yeni üretilen bu 3 boyutlu yazıcı mürekkebi, tıpkı cildimiz gibi insan dokusunu taklit edebiliyor. Yeni üretilen biyomateryal mürekkebi, molibden disülfür (MoS2) olarak bilinen yeni bir 2 boyutlu nanomateryal sınıfından oluşuyor. MoS2'nin ince katmanlı yapısı, onu kimyasal olarak aktif hale getirmek için kusursuz kılıyor. Peki bu ne demek?
Şöyle ki; üretilen bu mürekkebin içine özel bir jelatin yerleÅŸtirildi. Bu jelatin de elektriksel olarak iletken malzemelerin bir araya getirilmesiyle elde edildi. Yani bir nevi cildimizi taklit edebilen bir yapıya sahip. Ãœstelik bir tüpün içinde katı halde bulunsa bile herhangi bir yere enjekte edildiÄŸinde sıvıya dönüşüyor. SıvılaÅŸma ve giyilebilirlik özelliÄŸi sayesinde de araÅŸtırmacılar yeni mürekkebin dövmelerde kullanılmak için de oldukça elveriÅŸli olduÄŸunu söylüyor.Â
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER