Bildiğiniz ÖZETİ| gibi her araç eşit özelliklere sahip değil. Bazısı diğerlerinden daha hızlı ya da güçlüyken bazısı daha lüks ve teknolojik ekipmanlarla donatılır, bazıları ise hepsinden büyüktür.
İşte tarlalarda ekin biçmekten savaşta mayın temizlemeye kadar birçok amaç için üretilen ilginç devasa araçlardan bazıları:
Belden kırma kaya kamyonlarının efendisi olarak kabul edilen Volvo A60H
55 ton taşıma kapasitesine sahip devasa kamyon, 470 kW motor gücüne ve 2.960 Nm tork değerlerine sahip. Saatte maksimum 55 kilometre hıza ulaşabilen dev araç, hem şoföre sunduğu konfor özellikleri hem de her türlü arazi şartına uyum sağlayan yapısıyla adından söz ettiriyor.
Yerli, uzaktan kumandalı mayın temizleme aracımız MEMAT
Son nesil teknolojiyle donatılan bu mayın temizleme aracı, Türkiye’de üretildi. 200 kW motor gücüne sahip araç, üzerindeki kameralar ve kumandası sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyor.
Dünyanın en hızlı zırhlı araçlarından biri Kombat T98
Rusya’da üretilen aracın maliyeti 1,5 milyon dolar. Prombron olarak da bilinen aracın içi balina penisi derisi ile kaplı. 8,1 litre V8 motoru T98’in 0’dan 100’e 10 saniyede çıkmasını ve saatte 180 km hız yapabilmesini sağlıyor.
1995 yılında Alman şirketi TAKRAF tarafından üretilen dünyanın en büyük kara aracı Bagger 293, birçok alanda adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdırdı.
96 metre boyu ile dünyanın en yüksek kara aracı olan Bagger 293, 225 metre genişliğinde ve 14.200 ton ağırlığa sahip. Bu devasa iş makinasının çalışabilmesi için 5 kişilik bir ekip gerekiyor.
Günde 240.000 m³ veya 218.880 ton toprağı hareket ettirebilen Bagger 293’ün önünde yer alan kazıcı eleman, 18 kovadan oluşuyor ve her biri 6,600 litre hacme sahip.
Yaklaşık 3 katlı apartman yüksekliğine sahip, dünyanın en büyük damperli kamyonu Belaz 75710
Yüksekliği 8,16 metre olan kamyonun uzunluğu 20,6 metre, genişliği ise 9,87 metredir. Üstünde hiç yük yokken ağırlığı 360 ton olan Belaz 75710’un yük taşıma kapasitesi 450 tondan fazladır. Bu dev aracı çalıştıran 2300 beygir güce ve 65 litre hacme sahip 2 adet dizel motor bulunuyor.
Tankken birden köprü olabilen askeri araç: M3 Amphibious Rig
Bu askeri araç, tankların ve diğer araçların su engellerinin üzerinden geçmesi için kullanılan bir nevi köprüleme aracıdır. Karayolunda saatte maksimum 80 km hızla gidebilen araç, suda 14 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor.
Araç, suda ilerlemesini sağlayan 2 adet tamamen dönebilen pompa jetine sahip. Aynı zamanda 100 metre derinliğe sahip suda ilerleyebiliyor ve 60 tona kadar çoğu askeri aracı taşıyabiliyor.
Bu robot; ilaçlama, toprak sürme ve biçme gibi çeşitli görevlerin üstesinden rahatlıkla geliyor.
AutoAgri adlı bir Norveçli girişim tarafından geliştirilen IC serisi, tarım alanında bir devrim niteliği taşıyor. Tarımsal birçok aletle uyumlu şekilde çalışan robot, 10 kWh piller ve 60 Hp 5 kademeli dizel bir motordan güç alıyor.
Bir araç hayal edin ki tekerlek ya da palet olmadan yağmur, çamur, kar, su demeden hemen her yerde gidebiliyor.
Bahsettiğimiz askeri araç, Rusya’ya ait olan ZVM-2901. Tekerlek veya palet kullanmadan hareket eden araç, tamamen vidalı bir sisteme sahip. Yukarıda da gördüğünüz gibi yolu yarıp geçiyor diyebiliriz. 150 beygirlik motordan güç alan aracın kullanımındaki temel amaç, kara yoluyla ulaşılamayan yerlere yardım taşımak.
JCB Fastrac, 1000 beygir gücü ile dünyanın en hızlı traktörü unvanına sahip.
2.500 Nm tork üreten ve 7,2 litrelik bir dizel motora sahip olan traktörün maksimum hızı 217 kilometre. Bu traktörle tarla biçtiğinizi düşünsenize, günler sürecek işinizi bir günde hatta saatler içinde bitirebilirsiniz.
Editor : Åžerif SENCER