USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İngiltere'de Neden Hâlâ Kraliyet Var?

Galler Prensesi Kate Middleton, ortadan kaybolduğu endişeleriyle gündeme gelince kraliyet içindeki soru işaretleri gün yüzüne çıktı. Kraliyet demişken, sahi, 21. yüzyılda neden hala İngiltere'nin bir kral veya kraliçeye ihtiyaç duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Gelin, yanıtlayalı

İngiltere'de Neden Hâlâ Kraliyet Var?
19-03-2024 14:08
Google News

Geçtiğimiz ÖZETİ| yıllarda II. Elizabeth'in ölümü, Birleşik Krallık'ta büyük bir sarsıntıya sebep olmuştu. Her ne kadar insanları büyük bir üzüntüye sürüklese de kraliçenin ardından, 75 yaşındaki oğlu III. Charles tahta geçmişti. Fakat kendisine kanser teşhisi konulunca birtakım görevleri, oğlu Prens William gerçekleştirmek zorunda kaldı. Galler Prensesi Catherine ile evli olan William'ın yükü, karısı karın ameliyatı olduğu ve 31 Mart tarihine kadar dinlenmesi gerektiği için bir anda arttı. Fakat karısı Kate Middleton'dan haftalarca haber alınamaması, endişeler artınca manipüle edilmiş fotoğraflarının gerçek diye servis edilmesi ve son olarak da gerçekliği sorgulanan bir videonun "Prenses iyi durumda." diye paylaşılması komplo teorilerini tetikledi. Neyse ki Catherine görüntülenince herkes rahatladı.

Tüm bunlar olurken bizler de oturup izliyoruz "Acaba ne olacak?" diye. Ama bunun da ötesinde asıl soru; "Neden Birleşik Krallık'ta hâlâ kraliyet sistemi var?" oluyor. Tartışmalı bir kişilik olan Catherine, bu soruları yeniden akıllara getirmeyi başardı. Bugün sizlerle aklımızdaki bazı sorulara birlikte cevap arayacağız. 

Önce kraliyet ailesinin yönetimde bir etkisi olup olmadığına bakalım. 

kraliçe elizabeth

Birleşik Krallık, yüzyıllar boyunca monarşi sistemiyle yönetildi. Dolayısıyla da halk, kral ve kraliçelerine her zaman büyük bir saygı duydu. Ancak şu anda Birleşik Krallık ‘anayasal monarşi’ sistemiyle yönetiliyor. Yani devletle ilgili bir karar alınırken tüm güç parlamentoda ve kraliyet ailesi yalnızca sembolik olarak bulunuyor.

Kral veya kraliçenin ‘sembolik’ devlet başkanı olarak geçmesinin sebebi; seçimi kazanan parti liderine hükümet kurma yetkisi ve yasaların yürürlüğe girmesi için onay vermek dışında yalnızca törenlerde boy göstermeleridir. Yeni yasaların onaylanmasında son söz kraliyetin olsa da 1708 yılından beri tüm yasalar onaylandı. Bu da kral ve kraliçenin pek de yetkisi olmadığının bir diğer kanıtı. 

E peki neden hâlâ kraliyet sistemi var? 

ingiltere neden kraliyet var

İşin özü aslında çok basit birkaç nedene dayanıyor. İlk olarak; kral ve kraliçe, tüm Birleşik Krallık’ta (hatta dünyada) fazlaca seviliyor. Öyle ki; hayattayken yaptıklarıyla eleştirilerin hedefi olsa da Elizabeth'in ölümü yüz binlerce insanı yasa boğdu. Birleşik Krallık, sanılanın aksine yalnızca İngiltere’yi kapsamıyor. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’yla birlikte 4 kurucu ülke ve 16 bölgeden oluşuyor. Kraliyet sistemi, 1600’lü yıllardan bu yana ülkeleri ve bölgeleri birbirine bağlayan bir güç olarak görülüyor.

Bununla birlikte bir diğer sebep de kraliyet ailesinden gelen yöneticilerin halka güven veriyor olması. Zira kral veya kraliçe olan kişiler hayatları boyunca kraliyet yaşantısının içinde oluyor. Tabii bir de işin geleneksel kısmı var. Madalya ve takdim törenleri, kraliyet düğünleri ve tabii ki taç giyme törenleri sadece Birleşik Krallık değil tüm dünyayı ekran başına kilitleyen gelenekler haline geldi. Günümüzde de Birleşik Krallık halkları, bu geleneklerine oldukça bağlı. Hiç mi farklı düşünen yok?

Tabii ki farklı düşünenler de var.

kraliyet sistemi

Kraliyet törenlerine katılan tüm katılımcıların masrafları devlet hazinesinden karşılanıyor. Herkesin bildiği üzere etkinlik ve törenlerde 'sade' bir şekilde geçmiyor ve dudak uçuklatan masraflar yapılıyor. Bu masraflar da zaman zaman halkın tepkisini çekiyor. Hatta protestolar yapıldığına bile tanık oluyoruz.

Nitekim büyük çoğunluk kraliyet ailesinin törenlerinden, varlığından hoşnut olsa da halkın %18’e yakını devlet yönetim sisteminin değişmesini istiyor. 1969 yıllarından itibaren süregelen anketler azınlık bir kısmın cumhuriyetle yönetilmek istediğini gösterse de büyük çoğunluk anayasal monarşi sistemini benimsemiş durumda.  

Böyle gelmiş, böyle gidecek gibi.

birleşik krallık kraliyet sistemi

Yani sonuç olarak; Birleşik Krallık halkının çoğunluğu halinden memnun. Dünya çapında azınlıkta kalan bir kısım ise büyük ve şaşaalı taç giyme törenlerinin büyük bir israf olduğunu ve artık Birleşik Krallık’ta ‘cumhuriyet’ sisteminin olması gerektiğini düşünüyor. Tabii ki bu sesler, diğerlerinden daha kısık çıkıyor çünkü kraliyet ailesine büyük bir bağlılık var. Yani böyle gelmiş, böyle de gidecek gibi duruyor...  

Monarşi ile ilgili diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Düşen Bir Uçakta Hangi Koltukta Oturmak Daha Güvenli?
Düşen Bir Uçakta Hangi Koltukta Oturmak Daha Güvenli?

Çoğu kişide biraz da olsa uçak fobisi bulunur, bazılarında ise bunun şiddeti yüksektir. Hatta bu nedenle hangi koltuğun daha güvenli olduğunu bile hesap etmeye kalkabilirler. Aslında çabaları boş değildir, daha güvenli olan koltuklar gerçekten de vardır. Peki bunlar sizce hangiler

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu