USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İncil'in 1750 Yıl Önce Yazılan Yeni Bir Bölümü Keşfedildi

Vatikan Kütüphanesi'ndeki el yazmaları üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, bugüne kadar gizli kalmayı başaran yeni bir İncil bölümünü gün yüzüne çıkardı.

İncil'in 1750 Yıl Önce Yazılan Yeni Bir Bölümü Keşfedildi
13-04-2023 18:08
Google News

Hz. ÖZETİ| İsa’nın yaşamını, ölümünü ve öğretilerini konu alan, Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil hakkında tarihi bir keşfe imza atıldı. Vatikan Kütüphanesi'ndeki el yazmaları arasında İncil’e ait 1750 yıl önce yazılan yeni bir bölüm keşfedildi.

Bugüne kadar saklı kalan bölüm, Matta İncili’nin çevirisi arasında yer alıyordu. Ortaçağ ilimleri uzmanı Grigory Kessel’in bulduğu bölüm, bir yönüyle bugüne kadar yapılan İncil yazmaları keşiflerine göre de büyük bir öneme sahip.

Yeni keşfedilen bölüm, bilinmeyen detayları da açığa çıkardı:

incil

Paylaşılan detaylara göre yeni keşfedilen bölüm, Sina Yazması da dahil olmak üzere en eski Yunanca çevirilerden bile bir asır daha eski bir çeviri içeriyor. Yakın zamana kadar İncilleri Eski Süryanice çevirisini içeren yalnızca iki el yazması biliniyordu.

Çevirinin üçüncü yüzyılda yazıldığı ve altıncı yüzyılda kopyalandığı tespit edildi. Keşfedilen bölümün tamamı yayınlanmasa da bölüm hakkında bazı detaylar da paylaşıldı. bölümün, Matta 12. bölümün Yunanca çevirisinden daha fazla ayrıntı sunduğu paylaşıldı.

Süryanice çeviride “Tahıl başlarını koparmaya, ellerini sürmeye ve yemeye başladı.” cümlesi bulunurken, yeni keşfedilen bölümde “O sırada İsa Şabat günü tahıl tarlalarından geçiyordu; öğrencileri acıktı ve başakları koparıp yemeye başladılar.” ifadesi yer alıyordu.

Peki bu keşif nasıl mümkün oldu?

Keşif, “Sinai Palimpsets Project” adlı proje kapsamında yapıldı. Projede bilim insanları, 4 ila 12. yüzyıllar arasında silinen ve yazılan metinleri geri döndürmeyi amaçlıyor. Yeni yapılan keşif de Vatikan Kütüphanesi’ndeki el yazmaları üzerine uygulanan ultraviyole fotoğrafçılığı yöntemi ile mümkün oldu. Metin, ultraviyole ışık sayesinde açığa çıktı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Cam Kurbağalar Hangi Özellikleriyle Gizlenebiliyorlar?
Cam Kurbağalar Hangi Özellikleriyle Gizlenebiliyorlar?

Cam kurbağalar, görüntü ve isim itibarıyla oldukça tuhaf canlılardır. Bazı zamanlar öylesine şeffaf olurlar ki kalp, akciğer ve bağırsak gibi organlarını dışarıdan net bir şekilde görmek mümkün olur. Peki bu canlılar bu denli saydam olmayı nasıl başarır?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu