USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İnanılmaz buluş! İnsan derisini görünmez hale getirdiler!

Texas Üniversitesi'ndeki bilim insanları akıllara zarar bir buluş gerçekleştirdi. Gıda boyasıyla deriyi şeffaf hale getirdiler.

İnanılmaz buluş! İnsan derisini görünmez hale getirdiler!
07-09-2024 00:07
Google News

Bilim ÖZETİ| dünyası her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Son dönemde, Texas Üniversitesi'nden bilim insanları sıradan bir gıda boyası kullanarak farelerin derisini şeffaf hale getirmeyi başardı. Yazıyı okumadan önce sıkı tutunun çünkü, market raflarında görmeye alıştığımız bir gıda boyası, bilim dünyasında devrim niteliğinde bir buluşa kapı araladı. İşte detaylar…

Bilim insanları sıradan gıda boyasıyla deriyi şeffaf hale getirmeyi başardı

Araştırmacılar, özellikle yiyeceklerde ve şekerlemelerde sıkça kullanılan tartrazin (sarı gıda boyası) ile deri dokusunu görünmez hale getirebilecek bir yöntem keşfettiler. Deneylerde, farelerin derisine bu boyayı içeren bir solüsyon uygulandı ve sonuçlar oldukça etkileyiciydi. Solüsyon derinin içine yayıldığında, cilt şeffaf bir hale geliyor ve alttaki damarlar ve organlar net bir şekilde görünüyor. Bu, tıbbi alanda teşhis ve biyolojik araştırmalar için çığır açıcı bir gelişme olabilir.

YouTube videoSDNShiftdelete.netNasıl çalışıyor?

Bu sihirli etki nasıl gerçekleşiyor? Aslında işin sırrı, tartrazin moleküllerinin ışığı nasıl emdiğinde gizli. Bilim insanları, bu moleküllerin özellikle mavi ve morötesi ışığı emerek, derinin altındaki yapıları görünür hale getirdiğini keşfettiler. Moleküller, ışığın deri üzerinde saçılmasını azaltarak şeffaflık yaratıyor. Daha da şaşırtıcı olan, bu işlemin tamamen geri alınabilir olması. Deriye uygulanan bu solüsyon, basit bir yıkama işlemiyle temizlenebiliyor ve vücut, kalan boya moleküllerini metabolize ederek idrar yoluyla atabiliyor.

Bir öğrenci evde 2 bin dolara füzyon reaktörü üretti!

Bir öğrenci evde 2 bin dolara füzyon reaktörü üretti!

Bir matematik öğrencisi, yapay zekadan da yardım alarak, sıfır donanım tecrübesiyle evde 2 bin dolara füzyon reaktörü üretti.

Tıbbi alanda devrim kapıda mı?

Öncelikle bu buluşun, tıp dünyasında büyük bir heyecan yarattığını söyleyebiliriz. Özellikle cerrahi operasyonlarda ve teşhislerde doktorlar, bu teknoloji sayesinde hastaların organlarını ve damarlarını daha net görebilecek. Bu da daha az invaziv (girişimsel) operasyonların ve daha hassas teşhislerin yolunu açabilir. Şöyle düşünün, artık karmaşık bir cerrahi operasyon sırasında doktorlar, sadece bir boya kullanarak hastanın damarlarını ya da sinirlerini daha net görebilecekler.

Araştırmayı yürüten ekip, bu teknolojinin henüz erken aşamalarında olduğunu belirtse de, gelecekte insanlarda kullanılabilecek potansiyele sahip olabileceğini vurguluyorlar. Şu an sadece fareler üzerinde test edilen yöntem, ilerleyen yıllarda tıp dünyasında gerçekten devrim niteliğinde bir değişim yaratacaktır. Araştırmanın Science dergisinde yayımlanan detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Sıradan bir gıda boyasının bu kadar büyük bir potansiyele sahip olabileceğini tahmin eder miydiniz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

görünmezlikŞeffaf deri
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Yeni Volkswagen Atlas'ın Tasarımı ve Özellikleri Ortaya Çıktı
Yeni Volkswagen Atlas'ın Tasarımı ve Özellikleri Ortaya Çıktı

Volkswagen'in Türkiye'de satılmayan Atlas modelinin yeni versiyonu ortaya çıktı. Araç, ciddi değişikliklere uğrayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Göztepe46+2
9Samsunspor46+1
10Kasımpaşa55-2
11Antalyaspor44-4
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor41-6
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu