Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite sınavını kazanamayıp, Kıbrıs’ta kaydolduğu paralı yüksekokuldan İstanbul Üniversitesi’ne şüpheli yatay geçişi gündemdeki yerini koruyor.
Türkiye’de üniversiteler arası yatay geçişin esasları ilk olarak 21 Ekim 1982’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik’le belirlendi. Yönetmelik farklı yıllarda değişikliğe uğradı. Ekrem İmamoğlu’nun 1990 yılında KKTC’deki Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne gerçekleşen yatay geçişinde güncel yönetmelik esasları dikkate alınmıştı.
Söz konusu yönetmelik hükümlerine göre İmamoğlu’nun yatay geçişiyle ilgili karanlık noktalar hâlâ aydınlatılabilmiş değil.
KURUMSAL YAPISI BİLE OLMAYAN BİR OKULDAN İÜ’YE NASIL GEÇİŞ YAPILDI?
İmamoğlu’nun Kıbrıs’ta o dönem sadece bir binadan ibaret olan Girne Amerikan Üniversitesi’nden, Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumu İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne geçiş yaptığı 1990 yılına ilişkin somut verilerin kamuoyu ile paylaşılması isteniyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve İşletme Fakültesi Dekanlığının, o dönemde geçerli olan yönetmelikler ışığında İmamoğlu’na sağlanan yatay geçiş kriterleri ve uygulamalarını mercek altına alması talep ediliyor.
İmamoğlu'nun diploma gerçeği... Üniversiteyi kazanamayınca Kıbrıs formülü nasıl işletildi?
KAÇ ÖĞRENCİ KABUL EDİLDİ?
İmamoğlu’nun şüpheli geçişinin yapıldığı 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’ne yatay geçiş yapan öğrenci sayısı merak ediliyor. Özellikle, yabancı okullardan gelen başvuruların detayları merak konusu. Bu başvuruların hangi okullardan geldiği ve Girne Amerikan Üniversitesi gibi yeni kurulmuş okulların statüsü hakkında belirsizliklerin açıklığa kavuşturulması bekleniyor.
DİL YETERLİLİĞİNDE DE Mİ TORPİL VAR
İstanbul Üniversitesi’nin İngilizce eğitim veren İşletme Bölümü’ne yatay geçişlerde lisan yeterliliği önemli bir kriter olarak kabul edilirken, İmamoğlu’nun KKTC’de İngilizce eğitimi almış olmasına rağmen, üniversitede hazırlık okumadan doğrudan ikinci sınıfa başlatıldığı ifade ediliyor. Bu durumun, İngilizce dil yeterliliği kriterlerinin neye dayanarak değerlendirildiğine dair soruları gündeme getiriyor.
İmamoğlu, 891 bin kişinin hakkına nasıl geçti? Kitapçıklar ortaya çıktı
KONTENJAN BİLMECESİ
1989 ÖSYM tercih kılavuzuna göre 104 kişilik kontenjanın aşılıp aşılmadığı tartışma konusu. İmamoğlu’nun geçiş yaptığı ikinci dönem yani 1990 yılında geçiş yapan öğrencilerden kaçının bu kontenjana uygun olduğu ve hangi mevzuat hükümlerine göre geçiş yapıldığı soruluyor.
YÖK’ün yabancı yükseköğretim kurumlarından yapılan geçişlerde denklik ve statüyle ilgili mevzuatının nasıl uygulandığı, KKTC’deki üniversitelerin statüsü ve denkliğiyle ilgili detayların açıklığa kavuşturulması isteniyor.
SORUMLU KİM
Yatay geçişte kararı İstanbul Üniversitesi rektörlüğünün mü yoksa İşletme Fakültesi dekanlığının mı verdiği hususu da muamma...
İşte YÖK ve İstanbul Üniversitesi’nin cevaplaması beklenen sorular...
1. İlgili yönetmeliğin 2. Maddesi gereğince 1990 senesi ders yılı başında ve dersler başlamadan önce İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’ne kaç öğrenci yatay geçiş yapmıştır? Bu öğrencilerden kaçı yabancı Üniversitelerden başvuru yapmıştır?
2. Henüz yeni kurulmuş sadece bir binadan ibaret olan ve hiçbir ülkede karşılığı olmayan Girne Amerikan Üniversitesi, Üniversitenizce, 1990 yılında yabancı okul olarak kabul edilmiş midir?
3. Yatay geçişlerin kararını Üniversiteniz rektörlüğü mü ilgili fakülte yönetimi mi vermiştir?
4. İlgili yönetmeliğin 3. Maddesi yatay geçişler sırasında geçişin yapılacağı sınıfın giriş yılındaki giriş kontenjanının aşılamayacağına hükmetmiştir. 1989 yılı ÖSYM tercih kılavuzuna bakıldığında bu kontenjan 104 kişidir. 1990 yılında, yani Ekrem İmamoğlu’nun geçiş yaptığı yıl, 2. Yılına girmiş olan bu 104 kişiden kaç kişi okulundan ayrılmış ve yerlerine yatay geçişle kaç kişi alınmıştır?
5. İlgili kişi 21 dersle ikinci sınıfa başladığını, İstatistik harici hiçbir dersinin kabul edilmediğini açıkça beyan etmişken, bir dersi hariç derslerinin hiçbiri kabul edilmeyen bir öğrenci Üniversitenize nasıl ve hangi mevzuat hükümlerince kabul edilmiştir?
6. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinin ilgili Bölümü İngilizce eğitim vermektedir. Bahsi geçen kişinin bu bölüme geçiş yapma yeterliliğinde önemli bir etken olan İngilizce Yabancı Dili neye göre ölçümlenmiştir? Dünyanın hiçbir yerinde karşılığı olmayan KKTC’deki okuldan almış olduğu İngilizce eğitim neye dayanılarak yeterli sayılmıştır ki ilgili kişi üniversitenizde Hazırlık sınıfı okumamıştır?
7. İlgili yönetmeliğin 11. Maddesi Yabancı Ülke Yükseköğretim Kurumlarından yurdumuzdaki Yükseköğretim Kurumlarına geçişi belirlemektedir. Bu madde hükmünce öğrencinin ilk girdiği Üniversitede en az bir yıl okumuş olması ve yılsonunda tüm sınavlardan başarılı bir şekilde geçmesi gerektiği söylenmektedir. Böyle bir başarı şartı açıkça belirtilmişken, kabul etmiş olduğunuz öğrencinin bir dersi hariç hiçbir dersi neden kabul edilmemiştir?
8. KKTC sınırları içerisinde ve YÖK denkliği olmayan bir okul Yabancı Ülke Yükseköğretim Kurumu statüsünde midir?
9. 7 Mart 1990 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle (1990 yılının Eylül ayında geçiş yapan bir öğrenciye bu değişiklik hükümleri uygulanır) yabancı yükseköğretim kurumlarından geçiş yapacak öğrenci kontenjanı, o dönemde yatay geçişle alınabilecek toplam öğrenci kontenjanının 1/3’üne indirilmiştir. Yabancı okuldan geçiş kontenjanının bu kadar kısıtlandığı 1990 yılında, yatay geçiş için belirlenen yabancı okuldan geçiş kontenjanı kaçtır ve bu yılda üniversitenize yabancı okuldan yatay geçiş için kaç başvuru olmuştur?
Editor : Şerif SENCER