USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İmamoğlu: Kişilerin değil, kurumların önde olduğu bir memleket hayal ediyorum

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kişilerin önde değil, kurumların, kuralların ve kurumsallığın önde olduğu bir memleket, bir şehir hayal ediyorum. Bu hayalin gerçek olmasını da dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

İmamoğlu: Kişilerin değil, kurumların önde olduğu bir memleket hayal ediyorum
19-04-2023 19:32
Google News

İBB ÖZETİ| kurumu İSKİ’nin en büyük içme suyu tüneli projesi Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli’nde çalışmalar son hızla devam ediyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tünelleri kazan TBM (Tünel Açma Makinesi) cihazının İSKİ’nin Eyüpsultan Münzevi Terfi Merkezi’ne ulaşması nedeniyle düzenlenen inceleme gezisine katıldı.

'İMAMOĞLU, BAŞA TARAFINDAN BİLGİLENDİRİLDİ'

İmamoğlu, inceleme gezisi sırasında İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa tarafından bilgilendirildi. Başa, şunları söyledi:

“İstanbul’un günümüzde ve gelecekte artan su ihtiyacını karşılayacak, kuraklık döneminde sigorta görevi görecek olan Melen Suyu’nun İstanbul'un Avrupa Yakası'nın iç ve batı kesimlerine ulaştırmak amacıyla yapımına başlanan projemizin çok önemli bir aşamasını tamamlamanın memnuniyetini yaşıyoruz. İstanbul'un nüfusunun büyük kısmı Avrupa Yakası'nda ama su kaynaklarımızın çok önemli bir kısmı Asya Yakası'nda. 200 kilometre mesafeden Melen ve Yeşilçay regülatörlerinden her gün, İstanbul'un Cumhuriyet Arıtma Tesisi'ne suyumuzu alıyoruz. Burada arıttıktan sonra, yine kuzey tünelleriyle bu suyu Kağıthane'ye getiriyoruz. Ve oradan Avrupa'nın iç kesimlerine dağıtıyoruz. Dün itibarıyla mesela 1 milyon 272 bin metreküp suyu, biz bu şekilde geçirmişiz. Fakat tabii bu su yetersiz. Özellikle Avrupa Yakası'ndaki su kaynaklarımızda şu anda yaşadığımız kuraklıkta da bunu görüyoruz. Daha fazla suyu bizim iç kesimlere ulaştırmamız gerekiyor.”

TÜNELLERİN UZUNLUĞU 20,6 KİLOMETRE OLACAK

Projemizin ana amacının Melen'den Kağıthane'ye getirilen suyun burada arıtıldıktan sonra Avrupa Yakası'ndaki ilçelere ulaştırmak ve alternatif yeni bir kaynak oluşturmak olduğunu ifade eden Başa, “Bu noktada tünellerle gelen su, farklı noktalarda, özellikle üç önemli su depomuz olan, şu anda içinde bulunduğumuz Eyüpsultan Münzevi Depo, Bahçelievler Depo ve Sefaköy Depo ile bağlantı sağlanacak, yaklaşık 1,5 milyon metreküplük bir su aktarılacak. İstanbul'a İSKİ'nin günde 3 milyon metreküp civarında su verdiğimizi düşünürsek, neredeyse verdiğimiz suyun yarısı kadar bir suyu bu tünellerden aktarabileceğiz. Toplamda tünellerimizin uzunluğu, Kağıthane'den Bahçelievler'e kadar 20 bin 614 metre. Devasa tüneller bunlar. Yani 4 metre çapında beton bir tünelden bahsediyorum. Tabii bu beton tünelden su akmayacak. Bunun içerisine 3 metre çapında çelik borular döşeyerek, projeyi tamamlamış olacağız” dedi.

Projenin 2018 yılı itibariyle başladığını hatırlatan Şafak Başa, şöyle devam etti:

Yer teslimi yapıldı. 2019’un haziran ayı itibariyle proje, göreve gelmenizle beraber hızlandı. Ve şu ana kadar 13 bin 450 metrelik kısmını bitirmiş olduk. Yani toplam hattın yüzde 65’ini tamamlamış olduk Sayın Başkanım. Toplamda bugüne kadar, yüzde 43,5’lik bir parasal nakdi gerçekleşmeye ulaştık. Yani kabaca, bugüne kadar başladığımız nokta itibariyle, yapılan işlerin yüzde 98,5’u, yeni dönemde yapılmış oldu. Ve hızla devam ediyoruz. Bugün itibariyle, Kağıthane-Münzevi arasındaki yaklaşık 7 kilometrelik kısmı tamamlamış oluyoruz. Biraz sonra talimatınızla makinemiz buradan çıkacak ve tünelimiz tamamlanmış olacak. Tabii beton tüneli tamamlamak yetmiyor, hemen biz arkasından özellikle ilk etap olarak bu kısmın iç borulama sistemine başlayacağız. Ve dolayısıyla ilk etapta bu kısmı açmış olacağız. Birçok ilçemiz etkileniyor. İçinde bulunduğumuz Eyüpsultan ilçemiz, Bayrampaşa, Fatih, Eyüp, Zeytinburnu ilçeleri öncelikle bu ilk etaptan yararlanmış olacak. Ama projenin tamamına baktığımızda, 9-10 civarında ilçemiz bu projeden yararlanmış olacağız.

SU, KAĞITHANE’DEN SEFAKÖY’E TERFİ MERKEZİ OLMADAN ULAŞACAK

Suyu getiriyoruz ama iç kesimlere ulaştırmakta sıkıntı yaşıyoruz. Boğaz’dan güney hatlarımızla getirdiğimiz suyu, Kennedy Caddesi'nden boru hatlarımız yetersiz olduğu için arzu ettiğimiz kadar ulaştıramıyoruz bu bölgelere. Bu proje bittiğinde, esasen Kennedy Caddesi'nin de bir alternatifi olacak ve buradan aşağı, Zeytinburnu tarafına doğru su vereceğimiz için, güneydeki sıkıntılı hatlarımıza da bağlı olmaktan kurtulmuş olacağız. Bu projemizin sağlayacağı bir avantajımız da Kağıthane'den aldığımız suyu, hiçbir şekilde terfi ettirmeden, tamamen cazibeli bir şekilde ve enerji kullanmadan ta Sefaköy'e kadar getirmiş olacağız. Böylece, İSKİ'nin enerji maliyetleri ve dolayısıyla toplam terfi ettirdiği suyu da önemli ölçüde düşürmüş olacağız. Projemizin devamını da arkadaşlar planlıyor. Biz, Küçükçekmece'yi de geçip, daha da Trakya tarafına doğru suyu götürmek için çalışıyoruz. Bu ana sistemi oluşturduktan sonra, arkadaşlarımız, buradaki depo bağlantıları ve ‘daha iç kesimlere kılçık şeklinde suyu nasıl ulaştırabiliriz ’in de proje çalışmalarını ikinci etap itibariyle yapmış oluyorlar.

KAZISIZ ÇALIŞIYORUZ, VATANDAŞLARIMIZIN HABERİ OLMUYOR

Güncel rakamlarla, şu an kadar 2,2 milyar tutarında bir harcamayı yeni dönemde yapmış olduk. Tamamen öz kaynak kullanımıyla hareket ediyoruz. Bereketli bütçe uygulamasının bir sonucunu burada görmüş oluyoruz. Kredi müracaatlarımız oldu, fakat maalesef şu ana kadar İller Bankası'ndan 1 lira alamadık. Tamamen İSKİ'nin öz kaynaklarıyla, yarattığı imkanlarla tamamladığımız bir projemiz. Belki İstanbul'un ve dolayısıyla Türkiye'nin en önemli içme suyu projelerinden bir tanesini bu şekilde devam etmiş oluyoruz. Bugün de çok önemli bir merhalesini birlikte açmış oluyoruz. Kazısız teknoloji olması çok önemli. İSKİ, son dönemde kazısız teknolojileri kullanıyor. Eğer biz bu tüneli tamamen yer üstünden yapmış olsaydık, vatandaşımızı çok büyük rahatsız edecektik. Şu ana kadar hiçbir trafik problemi yaşamadan, birçok hemşerimiz burada yapılan çalışmayı görmüyor. Dolayısıyla vatandaşımızı rahatsız etmeden, bugüne kadar bu imalatları yapmış ve devam etmiş olacağız.”

Projeyi, “Değerli bir hizmet, değerli bir proje” olarak niteleyen Ekrem İmamoğlu da şunları söyledi:

"İSKİ'ye bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Şu anda çok stratejik bir kurumumuz İSKİ. Kuraklığı hep beraber görüyor ve yaşıyoruz. Her damla suyu çok titiz bir şekilde kullanmalı, harcamalı, her damla suyu da biriktirmeyi başarmalı; aynı zamanda tabii kesintisiz bir biçimde içme suyunu evlere ulaştırmalı. Deprem olsa dahi ulaştırmalı. Çok yönlü bir sürecin içindeyiz. Vatandaşlarımızın bu yoğun emeğin karşılığında, lütfen bir damla suyu bile harcarken titiz olmalarını diliyorum, istiyorum. Elbette ki yağmur, kar talep ediyoruz, dua ediyoruz ama şunu da biliyoruz ki; dünyamızı hızlı kirletiyoruz. Bu dünyanın dengesini bozan yine insanoğlu. Bu bağlamda hem iklim değişikliğiyle mücadelede kurallara uymak hem de her damla suyun değerini bilmek ve ona göre harcamak hem de buna göre altyapıyı yapmak kurumların, kişilerin, insanların sorumluluğu. Biz, bu sorumluluğu sonuna kadar taşıyacağız, taşımalıyız.

KURUMUN VE KURALLARIN KALICI OLDUĞU BİR MEKANİZMAYI BU ÜLKEDE VAR ETMELİYİZ

İSKİ gibi bir kadim kurumun, yüzyıllar sürecek hizmetinin sadece bir zerresi kadar bir bölümüne hizmet eden insanlarız. Ben, Genel Müdürümüz, genel müdür yardımcılarımız, bütün çalışanlarımız bir parçasıyız. Yani emaneti alıp, emaneti devretmenin asil olduğu bir kurumun içindeyiz. Kurumun ve kuralların kalıcı olduğu bir mekanizmayı bu ülkede var etmeliyiz. Bu teknolojik, bu sistematik gelişimleri şehrin hizmetine sunmak elbette değerlidir. Ama bir mucize değildir. Yani bu teknolojiler vardır. Dünya ölçeğinde vardır. Dünya ölçeğinde başarıdır. Mühim olan, zamanlı finansıyla, yapımıyla bu işlerin hayata geçirilmesi meselesidir aklın, bilimin ışığında. İSKİ'ye nice başarılar diliyorum. Kurumumuza nice başarılar diliyorum. Kişilerin önde değil; kurumların, kuralların ve kurumsallığın önde olduğu bir memleket, bir şehir hayal ediyorum. Bu hayalin gerçek olmasını da dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

İmamoğlu’nun konuşmasının ardından telsizle verdiği talimatla, Münzevi Terfi Merkezi’ne ulaşan TBM cihazı, söz konusu noktadaki son kazısını gerçekleştirdi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Terra (LUNA) Patronu Do Kwon ABD'ye İade Edilecek
Terra (LUNA) Patronu Do Kwon ABD'ye İade Edilecek

Kripto para dünyasında en büyük çöküşlerden bir tanesine neden olan Terra (LUNA) patronu Do Kwon, ABD'ye iade edilecek. Sürecin nasıl işleyeceği şimdilik belli değil.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu