USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İmalat PMI ağustosta da daralmaya işaret etti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 47,4 oldu. Faaliyet koşulları üst üste altıncı ay zayıflamış olmakla birlikte son anket verileri imalat sektöründeki bozulmanın hafif hız kestiğine işaret etti.

İmalat PMI ağustosta da daralmaya işaret etti
01-09-2022 10:45
Google News

İstanbul ÖZETİ| Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, temmuzda 46.9 değerini almasının ardından ağustosta 47.4’e yükselerek sektörün altıncı ayda da daralmaya devam ettiğini gösterdi. PMI’da 50’nin altında kalan değerler daralmaya işaret ediyor.

Yeni siparişler ağustosta bir önceki aya göre daha keskin hızla daraldı. Yeni siparişler corona virüsü salgınının sektöre hakim olduğu Mayıs 2020’den bu yana en keskin hızda daraldı.

Üretim alt endeksi ağustosta 43,3’ten 45,9’a yükselirken, yeni siparişler alt endeksi 43,6’dan 42,8’e geriledi.

KÜRESEL EKONOMİDE ZAYIFLAMA

Talepte düşüş, fiyatlarda artış ve küresel ekonomide zayıflama görüldüğünü kaydeden katılımcılar, bu nedenle yeni ihracat siparişlerinin de azaldığını belirtirken, bazıları Avrupa’dan talebin azaldığına dikkat çekti.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ağustosta 49,9’dan 48,5’e geriledi.

Öte yandan istihdamda artış devam ederken, yeni işe alımlarda da artış üç ayın zirvesine yükseldi.

Fiyat baskıları talep ve üretim hacmi üzerinde etkili olmaya devam etse de enflasyonun hafiflediğine dair işaretler arttı.

‘PİYASA KOŞULLARI ZORLAYICI’

Hammadde, ulaşım ve enerji maliyetlerindeki artış, asgari ücretin yükselmesi ve TL’nin değer kaybı hem girdi maliyetleri hem de satış fiyatlarındaki artışa katkıda bulundu.

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Üretimindeki daralma Ağustos’ta bir miktar hız kaybederken, yeni siparişlerin corona virüsü salgın hastalığının başlangıcından bu yana hızlı gerilemeyi kaydetmesiyle yeni siparişlerdeki trend daha dikkat çekici bir hâl aldı. Piyasa koşulları, hem iç hem de ihracat piyasalarında görülen zayıflık nedeniyle açık şekilde zorlayıcı” dedi.

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Öğretmenler Günü Dünyada 5 Ekim'de, Bizde Neden 24 Kasım'da?
Öğretmenler Günü Dünyada 5 Ekim'de, Bizde Neden 24 Kasım'da?

Öğretmenler Günü tüm dünyada kutlanan bir gün. Peki çoğu dünya ülkesinden farklı bir tercihle bu özel günü neden 24 Kasım'da kutluyor olabiliriz?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu