USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

İki Farklı Dilin Konuşuru Olmak Beyninizi Nasıl Etkiler?

İki farklı dilin konuşuru olmanın insanların, özellikle çocukların kafasını karıştıracağı ya da birtakım zorluklara sebep olacağı düşünebilir. Ancak durum tahmin edilenden oldukça farklıdır.

İki Farklı Dilin Konuşuru Olmak Beyninizi Nasıl Etkiler?
10-06-2024 15:42
Google News

Ana ÖZETİ| dil dışında farklı bir dil öğrenmek ve bilhassa bunu konuşabilir duruma gelmek, insan beyni üzerinde tahmin edilemeyecek kadar çok artıya sahiptir.

Gelin, iki dilli olmanın artılarına daha yakından bakalım.

Yeni bir dil öğrenmek, bir zihin egzersizidir.

dil

İki dilli beyinde tüm dillerimiz, aynı anda aktif olur. Bir dili konuşurken başka bir dili bastırmaya yönelik sürekli çaba, diller arasında düzenli olarak geçiş yapmanın getirdiği zihinsel zorluklarla birlikte beyni aktive eder.

Konsantrasyonu, problem çözmeyi, hafızayı ve dolayısıyla yaratıcılığı geliştirir. Ayrıca uzmanlara göre birden fazla dili konuşan kişiler, demans hastalığına konuşmayanlara göre 4 ila 4 buçuk yıl daha geç yakalanır.

Bu, bilişsel rezerv fikrinin güçlü bir doğrulamasıdır. Şöyle ki bilişsel rezerv, insanların düşünme yetenekleri rezervi geliştirdikleri fikridir. Bu da onları, yaşlanma ve hastalık sebebiyle oluşabilecek kayıplara karşı korur.

Araştırmacılara göre iki dil bilen kişiler, demansın yanı sıra felçten yakalandıklarında da daha hızlı iyileşirler.