ÖZETİ| HABER7
Türkiye'de yurt dışı istihbarat servislerine yönelik son dönemde peş peşe operasyonlar düzenlendi. Ocak ayında İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD'a yönelik İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonlarda 34 kişinin gözaltına alınmasının ardından bugün de Edindikleri bilgileri özel dedektifler aracılığıyla İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a sattıkları belirlenen 7 şüpheli MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünün ortak operasyonlarıyla yakalandı.
MOSSAD'a yönelik son dönemde peş peşe düzenlenen operasyonların ardından İsrail İstihbarat Servisi'ne yönelik operasyonların detayları ve MOSSAD'ın ajan devşirme yöntemlerine ilişkin bilgiler ifşa oldu.
MOSSAD'IN AJAN BELİRLEME TEKNİĞİ
MİT ve EGM'nin MOSSAD'a yönelik operasyonların başlangıç tarihinin 2022'ye uzandığı, Aralık 2022'de düzenlenen ve 68 kişi hakkında işlem yapılan operasyon sonrası gözaltına alınan kişiler üzerinden detaylı araştırma yapıldığı, kişilerin görüşme ağlarının çözüldüğü ortaya çıktı.
İsrail İstihbarat Servisi'nin ilk temaslarını araştırma şirketi maskesi altında yaptığı ve görüştükleri her kişiyi ağa katmadıkları saptandı. MOSSAD'ın özellikle iş birliği kurmaya yatkın kişiler üzerinden işleri ilerlettiği belirlendi.
ÖNCE GASP VE SUİKAST YAPTIRILIYOR
Öte yandan istihbarat servisinin bünyesine katacağı kişilere öncelikle basit araştırma işleri verdiği süreç içerisinde ise keşif yapmak dahil, suikast ve gasp gibi eylemler kadar gittiği öğrenildi. MOSSAD'a çalışan kişilerin yabancı bir ülkenin istihbarat teşkilatı için çalıştığını bildiği ancak maddi çıkarlar doğrultusunda deşifre olana kadar süreci yürüttükleri öğrenildi.
AJANLARDAN NELER İSTİYORLAR?
MOSSAD'ın bünyesine kattığı ajanlardan ise birçok istekte bulunduğu ortaya çıktı. Servisin kaynaklarına eleman şebekesi kurdurma, canlı kurye temin etme, araştırma, keşif ve adres tespit etme, para transferi, darp/yaralama, hedeflere yönelik soygun, güvenli ev temini, ihtiyaç halinde kullanmak için ambulans temini, kundaklama eylemleri, sınırlardan kaçak insan ve mal temini gibi taleplerde bulunduğu belirlendi.
Diğer yandan MOSSAD'ın kaynaklarını haberleşme uygulamaları üzerinden grup kurdurup yönetme, web sitesi kurdurma, internet sitesi tasarlama, operasyonel hat temini, bilgisayar korsanı bulma gibi teknolojik faaliyetlerde de kullandığı öğrenildi.
Editor : Şerif SENCER