USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İçeceklerin Tadını Bardağın Rengi de Etkiliyor!

Bir şeyler içerken kullandığımız bardağın rengi, içindeki içeceğin tadını etkileyebiliyor. Peki nasıl?

İçeceklerin Tadını Bardağın Rengi de Etkiliyor!
25-07-2024 11:18
Google News

Biliyoruz, ÖZETİ| sizin de favori bardağınız var. Bazılarımızınkinin artık çay, kahve içmekten rengi değişmiştir; bazılarımızınkinin saçma sapan bir deseni vardır…

En önemlisi ise rengi. Favori bardağınızın ya da tabağınızın, favori olmasının sebebi renginden kaynaklanıyor olabilir. Nasıl olduğunu anlatalım.

Kapların rengi ve içeceklerin tadı konusunda bir araştırma yapıldı.

kupalar

Oxford Üniversitesi ve Valencia Politeknik Üniversitesinden araştırmacıların ortaya koyduğu bulgulara göre tabakların ve bardakların özellikleri, lezzet algımızı gerçekten de etkileyebiliyor.

Araştırmada; krem, beyaz, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört farklı bardağa koyulan aynı sıcak çikolatayı 57 katılımcıya denettiler ve hangi bardaktakinin tadının daha iyi olduğunu sordular.

Katılımcılar, krem ve turuncu bardaklardakinin daha iyi olduğunu söyledi. Böylece kullanılan bardağın duyusal özelliklerimiz üzerinde bir etkisi olduğu kanıtlanmış oldu.

Bu net bir yargı değil elbette.

bardaklar

Evet, yiyeceklerin lezzetinin yalnızca dilimizle belirlenmediğini, görsellikten de etkilendiğimizi görmüş olduk. Hatta başka araştırmalar, sesin bile etkili olduğunu ortaya koymuştu. O içeriğimizi aşağı bırakırız, şimdi konumuzu dağıtmadan geri dönelim.

Her ne kadar renkler, tat algımızı etkilese de bu; turuncu renkli bardakta bir şey içtiğinizde tadı her zaman daha iyi gelecek demek değildir. Örneğin sarı bir bardakta limonlu bir şey içerseniz ekşiyi daha fazla hissedebilirsiniz ya da ferahlatıcı bir içeceği mavi bardakta içerseniz o ferahlığı daha güçlü hissedebilirsiniz.

Kaynaklar: Science Daily, BilimUp

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
vivo Y37 Pro Duyuruldu: Fiyatı ve Özellikleri
vivo Y37 Pro Duyuruldu: Fiyatı ve Özellikleri

vivo, giriş seviye özelliklerle donattığı yeni akıllı telefonu Y37 Pro'yu duyurdu. Günlük kullanım için ideal olan telefonun fiyatı da fena değil.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu