Türkiye'nin ÖZETİ| ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET rotasını ilk yurt dışı uçuşuna çevirdi. Bu sınıfta bir uçak arayışında olan Mısır, HÜRJET ile yakından ilgilenirken, Türkiye'nin milli gururu ilk yurt dışı uçuşunu bu ülkede gerçekleştirecek.
PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 1,6 MİLYAR DOLAR
HÜRJET'in dahil olduğu jet eğitim uçağı pazarı önemli bir potansiyel barındırıyor. Bu alandaki pazar büyüklüğü 20 yıl içerisinde yıllık ortalama 1,6 milyar dolara ulaştı.
YUNANÄ°STAN ÅžAÅžKIN
Yunanistan basınında söz konusu gelişmenin şaşkınlığı yaşanıyor. Pentapostag Gazetesi ''Mısır gerçekten HÜRJET'le ilgileniyor mu? Yoksa bu Türk dezenformasyonu mu?'' ifadelerini kullandı.
Türk uzmanlar, Atina'nın Türkiye ile Mısır'ın yakınlaşmasından rahatsız olduğunu, bu iş birliğinin önümüzdeki dönemde Doğu Akdeniz'de yansımaları olabileceğini kaydetti.
Türkiye, uzun süredir Mısır'ın Güney Kıbrıs ve Yunanistan'la imzaladığı münhasır ekonomik bölge anlaşmalarından zararı olduğunu belirtiyor.
HÃœRJET HAKKINDA
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi kapsamında çalışmalar Ağustos 2017'de başladı.
Türkiye'nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET, 30 Ocak 2023'te ilk kez motor çalıştırdı. Taksi testleri için 18 Mart 2023'te pistle buluşan HÜRJET, 25 Nisan 2023'te ilk kez gökyüzüyle buluştu.
TUSAŞ, HÜRJET'in seri üretim sürecinde ilk yıl 6-7 uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda 2, yılda 24 uçak imal etmeyi hedefliyor. 2025'ten sonra her ay 2 HÜRJET'in müşteriye teslim edilebilir olması amaçlanıyor.
HÜRJET'in Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarının da 2025'te başlaması planlanıyor.
Â
Editor : Åžerif SENCER