Uzay ÖZETİ| araştırmaları hızla devam etse de bu çalışmaların beraberinde getirdiği büyük bir problem de var: Uzay enkazları. Artık yararlı bir işleve hizmet etmeyen ve yörüngemizde bulunan nesnelere bu ismi veriyoruz. Birçok konuda büyük tehlike oluşturan bu nesnelerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Öyle ki veriler, 1 cm’den büyük nesnelerin sayısının 670 bin civarı olduğunu ortaya koyuyor.
Şimdi ise uzmanlar, bu atıklar ve aktif uyduların gelecekteki evren araştırmalarının önüne geçebileceğini açıkladı. Buna göre gökyüzü, 2030 yılının sonuna kadar uydularla dolup taşabilir ve astronomların gözlem yapmasına; hatta olası bir uzaylı yaşamı arayışına engel olabilir.
“2030 yılında gökyüzü uydularla kaynıyor olacak ve gördüğümüz yıldız sayısı önemli ölçüde düşecek”
Öncelikle şu anda dünya yörüngesinde 8.000 uydunun döndüğünü belirtelim. Bu, 2019’dan dört kat daha fazla. İlerleyen zamanlarda da bu sayının ciddi oranda artması bekleniyor. Gelen bilgilerde 400.000 uydunun da alçak Dünya yörüngesine fırlatılmak üzere onay aldığı söylenirken, yalnızca SpaceX’in Starlink hizmeti için 44.000 uyduyu fırlatmaya hazırlandığı bildiriliyor.
İşte bu yüzden de uzmanların endişeleri hızla artıyor. Gökbilimciler, uydular nedeniyle oluşan ışık kirliliğiyle başa çıkmakta şimdiden zorlandıklarını, uyduların optik teleskopların çalışmalarını engellediğini söylüyor. Ayrıca, işlevini yitiren uyduların, sonrasında ateş topuna dönüşebileceği ve oluşan ışık nedeniyle gözlemlere büyük zarar vereceğini belirtenler de mevcut.
Editor : Şerif SENCER