Önemli ÖZETİ| bir gelişme kaydeden yapay zekâ teknolojileri, son zamanlarda ciddi şekilde popülerleşti. DALL-E, Midjourney gibi sistemlerle oluşturulan eserler, internet ortamlarını adeta esir almış durumda. Bununla birlikte insanların avatarlarını oluşturan uygulamalarda da şu sıralarda bir patlama yaşanıyor ve hangi platformda gezersek gezelim yapay zekâ desteğiyle ortaya çıkan bu görselleri görüyoruz.
Prisma Labs tarafından oluşturulan Lensa AI da bunlardan biri. Belli ücretler karşılığında kullanılabilen bu uygulama, ‘Magic Avatars’ yani ‘Sihirli Avatarlar’ olarak adlandırılan bir özelliğe sahip. Bu, kullanıcıların gerçekten de sihirli olarak nitelendirilebilecek avatarlarını oluşturmasını sağlıyor. Ancak bu durum, bazı sorunların da ortaya çıkmasına neden olarak yapay zekânın bir problemini de bizlere gösteriyor. Gelin bu konuya bir göz atalım.
Öncelikle nedir bu Lensa AI? Nasıl çalışıyor?
Lensa AI, bahsettiğimiz gibi Prisma Labs tarafından oluşturulan bir uygulama. Son zamanlarda uygulama mağazalarında zirvede yer alan Lensa, aslında 2018’den beri var. Ancak, bu ayın başlarında sunulan ‘Sihirli Avatarlar’ özelliği popüler olmasını sağladı. Türkiye’de 88 TL’den başlayan fiyatlarla kullanılabilen yapay zekâ destekli bu özellikle birlikte eklediğiniz fotoğraflar, farklı temalardan (fütüristik veya anime karakterlerini andıran görünümler gibi) eşsiz avatarlara dönüştürülebiliyor.
Lensa, internetteki eserlerden oluşan bir veri tabanından yararlanan açık kaynaklı bir yapay zekâ derin öğrenme modeli olan Stable Diffusion’ı kullanıyor. Bu veritabanı, LAION-5B olarak adlandırılıyor ve CLIP isimli sinir ağı tarafından filtrelenen 5,85 milyar metin-görüntü çiftini kullanıyor. 2022 yılında piyasaya sürülen metinden görsel oluşturan derin öğrenme modeli Stable Diffusion’ın geçtiğimiz ay yeni bir sürümü de yayınlanmıştı.
Lensa AI hakkındaki diğer detaylar hakkında ve nasıl kullanılabileceği konusunda bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz;
Editor : Åžerif SENCER