USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hereford Katedral Kütüphanesindeki Zincirli Kitaplar

İngiltere’nin zamanın derinliklerine sürüklediği yapılarından biri de Hereford Katedral Kütüphanesi. Zincirli Kütüphane olarak da bilinen bu mekânda birçok kitap zincirli şekilde saklanıyor.

Hereford Katedral Kütüphanesindeki Zincirli Kitaplar
25-05-2024 17:07
Google News

Tarihin ÖZETİ| dokunuşunu ve bilgelik hazinesini barındıran eşsiz bu mekânda kitapların nadirliği ve yapısı insanı âdeta büyülüyor.

Peki, Zincirli Kütüphane'nin ardındaki sırlar ve hikâyeler neler? Gelin, bu büyüleyici dünyaya adım atalım.

Tarihi 17. yüzyıla dayanan Hereford Katedral Kütüphanesi.

Hereford Katedral Kütüphanesi

Orta Çağ’dan 18. yüzyıla kadar kitaplar, güvenlik önlemi olarak zincirleniyordu. Kitap sayısının az olması ve çalınmaması adına yapılan bu uygulama Hereford Katedral Kütüphanesi için de geçerliydi.

1582’de I. Elizabeth döneminde katedralde araştırma yapan bir ekip, koleksiyonların kötü muhafaza edildiğine karar verdi ve böylelikle Zincirli Kütüphane kuruldu. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı Thornton ise kitapları zincirleyen tek kişi oldu.

Dünyanın pek çok yerinde zincirli kitaplar görseniz de Hereford Katedral Kütüphanesinin ayrı bir yeri var.

Hereford İncilleri .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

229 el işlemesi zincirli kitabın yer aldığı kütüphane; çubukları, kilitleri ve tüm zincirleri ile sağlam şekilde ayakta kalan en büyük kütüphane olma özelliğini taşıyor.

Kütüphanede yer alan kitapların çoğu ise 1100 yılına ait. Anglosakson karakteriyle yazılmış Hereford İncilleri ise 780’den beri gelerek kütüphanedeki en eski ciltler oluyor bu İnciller 1055 yangından sağ kurtulan tek eserler.

Kitapları nasıl zincirliyorlar?

zincirli kütüphane

Zincirli kütüphanelerdeki düzen, alışık olduğumuzdan biraz farklı. Normalde biz kitapların sırtlarını görürüz ancak burada kitaplar ön kapağın bir ucundan zincirlendiğinden sırtları arkaya bakıyor yani biz tam tersini görüyoruz. Kitapların ters çevrilmesine gerek kalmadığı için de zincirler dolaşmıyor.

Böylelikle kitaplar zarar görmediği gibi kitaplar raftan alındığı gibi doğrudan masada okunabiliyor. Ayrıca zincirler masada okunacak kadar uzunlukta ancak kitaplıktan uzağa gidemezsiniz.

Eğer yolunuz Hereford’a düşerse siz de bu kütüphaneyi ziyaret ederek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

Kaynaklar: Hereford Cathedral, Atlas Obscura, BBC

Okumaktan keyif alabileceğiniz diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Yapay Zekâ Rekabeti Kızışacak: Elon Musk’ın Yeni Yapay Zekâ Uygulaması Grok Tanıtıldı
Yapay Zekâ Rekabeti Kızışacak: Elon Musk’ın Yeni Yapay Zekâ Uygulaması Grok Tanıtıldı

Elon Musk’ın Grok uygulaması tanıtıldı. Elon Musk’ın Grok uygulaması, metin komutlarıyla görsel oluşturma ve gerçek zamanlı veri kullanma gibi yenilikçi özellikler sunuyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu