USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Her yıl 60 bin vatandaşımızı yurt dışına eğitime gönderiyoruz!'

Ekonomi - Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen “Girişimci Buluşmaları”nda gençlere seslenen Astarcı, “Kendinizi bir kalıba, bir diplomaya sıkıştırmayın. Siz o diplomadan çok daha fazlasısınız. Kendinizi keşfedin” dedi.

'Her yıl 60 bin vatandaşımızı yurt dışına eğitime gönderiyoruz!'
23-02-2024 13:53
Google News

Girişimci ÖZETİ| İşadamları Vakfı (GİV) tarafından girişimcilerin bilgilendirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı için düzenlenen “Girişimci Buluşmaları”, 20 Şubat 2024 Salı günü Bahariye Mevlevihanesi’nde Vakıf Merkezi’nde gerçekleştirildi.

GİV Başkanı Mehmet Koç, GİV Yönetim Kurulu üyeleri, vakfın üyeleri ile konuyla ilgili akademisyenler, STK temsilcileri ve genç girişimcilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen Girişimci Buluşmaları’nda konuşan Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı, girişimciliğe verdiği önem için “20 yıldır devletimize hizmet veriyorum. Ama girişimcilik ruhunu bulunduğum her ortamda, özellikle de gençlerle bir arada olduğumuzda teşvik etmeye gayret ediyorum” dedi.

Türkiye Ulusal Ajansı’nın 2003 yılında Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla Türk gençlerinin yurt dışında eğitim fırsatı yakalaması için kurulduğunu ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun Erasmus Plus ve Avrupa Dayanışma Programlarını yürüttüklerini belirten Astarcı, kurum olarak bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon vatandaşı yurt dışına eğitime gönderdiklerini açıkladı.

“HER YIL 60 BİN VATANDAŞIMIZI YURT DIŞINDA EĞİTİME GÖNDERİYORUZ”

Bu yıl kurum olarak 150 milyon Euro bütçeleri olduğunu 2027’de ise 200 milyon Euro bütçeye sahip olacaklarını ifade eden Astarcı, bütçeyi nasıl değerlendirdiklerini şöyle özetledi: “Bütçenin üçte birini üniversitelerimize doğrudan hibe olarak dağıtıyoruz. Bu sayede 20 bin öğrencimiz bir ya da iki dönem yurt dışında eğitim fırsatı yakalıyor. Bütçenin kalanını ise proje kapsamında dağıtıyoruz. Erasmus programı yürüten 33 program ülkesi var. Bu ülkeler arasında da en büyük, en kapsamlı çalışan ajans biziz. Her yıl yaklaşık 10 bin proje başvurusu alıyoruz. Bu projeler bağımsız uzmanlar tarafından denetlendikten sonra yaklaşık 2 bin projeye hibe sağlıyoruz. Bu 2 bin proje kapsamında da 40 bin vatandaşımıza dokunuyoruz” diye özetledi.

Konuşması sırasında, gönüllülük esasına dayanan Avrupa Dayanışma Programı’na da değinen Astarcı, program kapsamında proje yazabilmek için tüzel bir kişilik ve akreditasyon şartı arandığını söyledi. Astarcı, proje sahiplerinin uçak, konaklama ve yeme içme masraflarını gönderen ve misafir eden kurumların üstlendiğini belirtti.

Hazine tarafından 4,5 milyar TL’nin Türkiye Ulusal Ajansı hesabına yatırıldığını ifade eden İlker Astarcı, “Erasmus programları için Avrupa’nın maddi destek gönderdiği sanılıyor. Öğrencilere verilen hibe tamamen yerli ve millidir. Göreve geldiğimde, Türkiye’den merkezi ajansa proje yazılmadığını gördüm. 15 yıl boyunca hiç hibe alınmamış. 2019’da rekor kırarak 1 milyon Euro

hibe aldık. 2022 yılında kendi rekorumuzu kırarak 10 milyon Euro hibe aldık. Merkez ajansın yıllık bütçesi 1 milyar Euro. Yazdığımız projelerle bu bütçeden daha fazla pay alabiliriz” dedi.

Milli ve manevi değerlerine sahip, vatanını seven tüm vatandaşlara ve kurumlara çağrıda bulunan Astarcı, “Yurt dışı eğitim fırsatı elde eden tüm gençlerimiz bu fırsatı değerlendirsin ancak kim olduklarını asla unutmasınlar. Türk bayrağını göğsünüzde, yüreğinizde taşıyın. Türkiye Cumhuriyeti devletini uçağa benzetiyorum. O uçağın aksayan yanları tamir edildi. Uçak artık havalandı. Bugün kokpitte biz görünüyoruz ama yarın gençlerimiz olacak. Son nefesinizde dahil çabalayacağınız bir hedefiniz olsun. Kendinizi bir kalıba, bir diplomaya sıkıştırmayın. Siz o diplomadan çok daha fazlasısınız. Kendinizi keşfedin. Başta bu ülkenin, bu ümmetin size ihtiyacı var” diye konuştu.

“TÜRKİYE 20 YILDA GİRİŞİMCİLER İÇİN VERİMLİ BİR ÜLKE HALİNE GELDİ”

GİV Başkanı Mehmet Koç ise Girişimci Buluşmaları’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık emeğiyle, bütün iklimi ve ekosistemiyle gençlerin girişimci olabileceği verimli bir ülke haline geldi. Bugün Türkiye’de projesi olan, fikri olan, fikrinin arkasından giden bütün girişimcilere kapılar sonuna kadar açık. İnsan olarak sınırlı bir ömre sahibiz ama doğru mekanizmada doğru bir şirket kurarsanız dünyada 150-200 yıllık örneklerini gördüğümüz şirketlere sahip olabiliriz. Girişimcilik için proje arayan arkadaşlarımıza öncelikle ailenizin işini inceleyin ve ailenizin işini devam ettirin diyoruz. Gençlere tavsiyem mutlaka ailenizin işine sahip çıkın. Şirketler neden ikinci nesil, üçüncü nesile gidemiyor kafa yormamız lazım” dedi.

“GİV OLARAK 5 BİNİN ÜZERİNDE GENCE DESTEK OLDUK”

Türkiye’de özellikle de gençlere devamlı bir karamsarlık pompalandığına dikkat çeken Koç, “Türkiye’nin her bir köşesindeki girişimcilerimize ulaşmak için şubeleşiyoruz. Ülkemizin imkanlarını gençlerimize aktarmak görevimiz. Cumhurbaşkanımız bir iş adamı adayının, girişimcinin elinden tutmanın bir hayır olduğunu söylemişti. Bir gence mentorlük ederek, finans sağlayarak onu iş adamı yapmaya çalışmak çok önemli. Bugüne kadar GİV olarak 5 binin üzerinde arkadaşımıza destek olduk. İş adamı arkadaşlarımıza da ihtiyacınız olmasa da bir girişimcinin projesine yatırım yapın diyoruz. Girişimciliği öncelersek inanıyorum ki gençlerimiz, ülkemiz ve geleceğimiz için doğru bir hamle yapmış oluruz” diye konuştu.

GİV Girişimci Buluşmaları’ndaki konuşmaların ardından Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Astarcı’ya GİV Başkanı Mehmet Koç tarafından plaket takdim edildi. Ardından, GİV’in yeni üyelerine törenle rozetleri takıldı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Tüm İnsanlar Yan Yana Dizilse Dünyayı Kaç Defa Sarabilir?
Tüm İnsanlar Yan Yana Dizilse Dünyayı Kaç Defa Sarabilir?

Dünyadaki tüm insanları yan yana dizdiğimizi düşünün. Sizce dünyanın çevresini kaç defa sarardı veya sarabilir miydi?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu