USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hem İlginç Hem Ürpertici Gezegenler

Uzayın derinliklerine indiğimizde enteresan şeylerle karşılaşmamak mümkün değil. Biz de bu içeriğimizde hem rengiyle, hem özellikleriyle hem de garip atmosferleriyle öne çıkan ilginç ve ürpertici gezegenleri sizler için bir araya getirdik.

Hem İlginç Hem Ürpertici Gezegenler
05-08-2022 22:08
Google News

Uzay ÖZETİ| dediğimizde ucu bucağı olmayan, asla çözemeyeceğimiz gizemler aklımızda uyanıyor. Daha önce ismini bile duymadığımız ilginç gezegenler, yıldızlar ve daha birçok şey uzayda saklı. Bildiklerimizin dışında, bilmediğimiz milyonlarca detaya ve gizeme sahip uzayın derinlerine inmeye çalıştık. Bununla birlikte birbirinden farklı özelliklere sahip gezegenlerle de karşılaştık.

Dünyamızdan milyonlarca hatta milyarlarca kilometre uzaklıkta olan gezegenler, Güneş Sistemimiz'de bulunan gezegenlere göre daha da merak uyandırıyor. Bu gezegenlerin arasında potansiyel olarak yaşanabilir, tamamiyle okyanusla kaplı gezegenler olmak üzere toplamda 10 adet gezegen mevcut. Elbette, bunlar yalnızca bizim bildiğimiz kadarı. Gelin hep birlikte büyük bir gizeme sahip bu ilginç gezegenler listesine göz atalım.

İlginç ve ürpertici gezegenler:Süper SatürnGliese 581cGj 1214bGliese 436b55 Cancri EHAT-P-7bPSDR J1719-1437 bHD 189773bWASP-12bGliese 504 bJ1407b veya diğer adıyla: Süper Satürn

süper satürn

Dünyamızdan yaklaşık 434 ışık yılı uzaklıkta olan ve Satürn’e benzemesiyle bilinen J1407b gezegeni, Satürn’ün sahip olduğu halkaların yaklaşık 640 katı büyüklüğünde halkalara sahip. Bu nedenle, kendisi Süper Satürn olarak adlandırılıyor. Bu gezegen o kadar büyük ki, eğer Satürn yerine J1407b olsaydı, gökyüzüne baktığımızda bu gezegenin halkalarını rahatlıkla görebiliyor olurduk. Ötegezegen sayılan bu gezegenin yörüngesinde bulunan halkalarda bir boşluk bulunuyor. Yalnızca bu boşluğa Mars büyüklüğünde bir gezegen daha sığabilir.

Yaşamın olabileceği bir gezegen: Gliese 581c

korkunç gezegenler

Bizden 192 trilyon kilometre uzaklıkta bir gezegen düşünün. Bir yanı saniyeler içinde sizi kavuracak kadar sıcak, bir yanı ise yine saniyeler içerisinde sizi buz kütlesine çevirecek kadar soğuk. Bu gezegenin kütlesinin dünyadan 5 kat, yarıçapının ise 1.5 kat daha büyük olmasıyla birlikte, gezegenin iki ucunu birleştiren noktada yaşamın olabileceği söyleniyor. Dünya’ya en yakın yıldızlardan birisi olan Gliese 581c, dünyanın etrafında 13 günde bir tam tur dönebilmektedir.

2008 yılında bu gezegene bir radyo mesajı gönderildi. Gönderilen radyo mesajı, tahminlere göre 2029 yılında Gliese 581c’ye ulaşacak.

Tamamı okyanustan oluşan gezegen: Gj 1214b

ilginç gezegenler

Tamamiyle su kaplı ve tek bir toprak parçasının bile bulunmadığı Gj 1214b gezegeni, bizden 40 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Dünya’nın 3 katı büyüklüğünde olan bu gezegende zaman daha farklı biçimde ilerliyor. Güneşin çevresinde tam tur dönmesi 38 saat süren Gj 1214b’de, Harvard tarafından özel bir teleskop ile görüntülenerek keşfedilmiştir. Gj 1214b gezegeninde hava sıcaklığı ise 230 derece.

439 derece sıcaklığa sahip: Gliese 436b

Gliese 436b

Bir araştırma grubu tarafından 2004 yılında keşfedilen ve 2007 yılında gözlemlenebilen Gliese 436b gezegeni, güneşe olan yakınlığı ile birlikte 439 derece sıcaklığa sahip. Yüzeyi tamamiyle buzla kaplı olan bu gezegen, güneşe Merkür’den tam 15 kat daha yakın. Dünyamıza ise 30 ışık yılı uzaklıkta. 439 derece sıcaklığa sahip bu gezegenin yerçekimi gücü o kadar yüksek ki, su buharını sıkıştırabilir. Bu sayede her ne kadar sıcaklığa maruz kalırsa kalsın, yüzeyi bir buz tabakasından ibaret.

Elmaslarla dolu: 55 Cancri E

elmas dolu gezegen

Yüzeyinin büyük bir oranı elmastan oluşan efsanevi bir gezegenin olduğunu biliyor muydunuz? Dünyamızdan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan 55 Cancri E, dünyanın iki katı büyüklüğünde. Kütlesinin büyük bir çoğunluğu karbondan oluştuğu tahmin edilen bu gezegenin yüzeyi elmas kaplı. Oldukça yüksek yüzey sıcaklığı (2400 ° C) bulunan 55 Cancri E, bir yörüngeyi yalnızca 18 saatte tamamlamayı başarıyor.

Yakut ve safir yağan gezegen: HAT-P-7b

HAT-P-7b

En az elmas kaplı bir gezegen kadar garip bir diğer gezegende HAT-P-7b. Çünkü bu gezegenin bazı yerlerine yakut ve safir yağıyor. Dünyamızdan 1000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegenin gece tarafında yoğun bir şekilde alüminyum oksit yağışı gerçekleşiyor. Korundum yağışı olarak bilinen bu yağış sayesinde, gezegenin çoğu yerine yakut ve safir taşları bulunmaktadır. Yaşamın olmadığı söylenilen bu gezegende yoğun rüzgar olması nedeniyle, gezegenin yağan yakut ve safirler gece tarafını kaplamış durumda.

Sadece 2 saatte yörüngedeki turunu tamamlayan: PSDR J1719-1437 b

korkunç gezegenler

K tipi bir yıldızın etrafında dönen PSDR J1719-1437 b gezegeni, yalnızca 2 saat gibi bir sürede yörüngedeki turunu tamamlayabiliyor. 19 kilometrelik bir çapa sahip olan bu gezegen, bir nötron yıldızının etrafında dönüyor. Bu gezegeni ön plana çıkaran özelliği, hızlı bir şekilde yörüngesini tamamlayabilmesidir.

Yüksek hızda cam rüzgarına maruz kalan gezegen: HD 189773b

HD 189773b

Masmavi görünüme sahip olan HD 189773b gezegeni, güzel göründüğü kadar tehlikeli olan gezegenlerden yalnızca bir tanesi. Oldukça garip bir atmosfere sahip olan bu gezegen, ses hızından 7 kat daha hızlı olacak şekilde rüzgar şiddetine sahip. Bununla birlikte, karşı koyulamaz bu rüzgarla birlikte karşılaşılan cam yağmuru yaşanan gezegen oldukça tehlikeli bir atmosfere sahip. HD 189883b gezegeninde sıcaklıklar zaman zaman 900 derecenin üzerine çıkabiliyor.

Işıksız ve aşırı sıcak gezegen: WASP-12b

WASP-12b

Bir önceki maddemizde masmavi bir görünüme sahip gezegenden bahsetmiştik. Şimdi ise bir asfalttan daha karanlık bir gezegenden bahsedeceğiz. Tamamiyle karanlık ve fazlasıyla sıcak olan WASP-12b gezegeni, hiç ışığı olmaması ile birlikte yörüngesinde döndüğü yıldızın da ışığını yakalama özelliğine sahip. Yörüngesinde döndüğü yıldızın ışığının yüzde 94’ünü yakalayabilen bu gezegen, 8 bin 312 derece sıcaklığa sahip. Günde bir kez yörüngeyi tamamlayan bu gezegen, sıcak Jüpiter olarak adlandırılıyor.

Yeni oluşmuş bir pembe gezegen: Gliese 504 b

pembe gezegen

Başak takımyıldızının en parlak üyelerinden birisi olan Gliese 504 b gezegeni, rengi ile dikkat çekiyor. Oldukça uzun bir yörünge mesafesine sahip bu gezegen, dünyamızdan 57 ışık yılı uzaklıkta. Gezegenin sıcaklığı ise 6000 santigrat derece.

Sizlere farklı özellikleri ve görünümleriyle dikkat çeken, kimi zaman merak uyandıran ve kimi zaman korkunç duran gezegenleri listeledik. Peki sizler bu gezegenler ve uzay hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Devasa gezegen Stephenson 2 - 18 hakkında birbirinden ilginç bilgileri okumak için bu içeriğimize de göz atabilirsiniz:

www.idrak34.com


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Donald Trump, TikTok'u Kimin Almasını İstediğini Açıkladı
Donald Trump, TikTok'u Kimin Almasını İstediğini Açıkladı

Donald Trump, TikTok ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, kimlerin TikTok'un ABD operasyonlarını satın alması istendiği resmen ilan edildi. İşte Donald Trump'ın aklındaki ismler...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu