USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hem dolar hem altın gaza bastı

Ekonomi - Piyasalar, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine odaklanırken dolar ve altın yükselişte. ABD’den gelen olumlu ekonomik veriler ve Fed’in faiz indirimlerinde temkinli davranma ihtimali, doların son üç haftadır güç kazanmasına neden oldu.

Hem dolar hem altın gaza bastı
22-10-2024 09:22
Google News

Dolar ÖZETİ| endeksi, 104.02 seviyesine kadar yükselerek 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu süreçte Euro ve Sterlin değer kaybederken, ABD 10 yıllık Hazine tahvilleri de %4,18’lik bir getiri sağladı.

Fed yetkilileri arasında faiz indirimlerinin ne kadar hızlı ve derin olması gerektiği konusunda fikir ayrılıkları yaşansa da, piyasalarda Kasım ayında 25 baz puanlık bir indirim ihtimali %89 olarak fiyatlanıyor. Yılın geri kalanında da kademeli faiz indirimlerinin devam etmesi bekleniyor. Bunun yanında ABD’nin üçüncü çeyrek GSYH büyüme tahmini %3.4’e yükseltildi, bu da ekonominin güçlü seyrini koruyacağını gösteriyor.

PİYASALARA TRUMP ETKİSİ

Donald Trump’ın seçimleri kazanma ihtimalinin artmasıyla piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Trump’ın önerdiği gümrük vergileri ve vergi indirimleri, ABD faiz oranlarını yüksek tutarak ticaret ortakları üzerinde baskı oluşturabilir. Özellikle Çin’e uygulanacak %60’lık gümrük vergisi ve diğer ülkelere yönelik %10-20 oranındaki tarifeler, ticaret savaşlarının tekrar alevlenmesine yol açabilir. Trump’ın yeniden seçilmesi halinde Kanada, Meksika ve Japonya gibi ülkeler de bu politikalardan doğrudan etkilenebilir.

Trump, ayrıca federal kurumlar vergisini !’den %15’e düşürmeyi ve Sosyal Güvenlik vergilerini kaldırmayı planlıyor. Bunun yanında, fosil yakıt endüstrisine desteğini sürdüreceğini ve ABD’yi Paris İklim Anlaşması'ndan bir kez daha çekebileceğini belirtiyor.

ALTIN YÜKSELDİ PETROL DÜŞTÜ

Petrol fiyatları, Çin’deki talep daralması ve Ortadoğu’daki ateşkes çabalarının etkisiyle düşüşe geçti. Aralık teslimatlı Brent petrolü 74,1 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 69,9 dolar seviyesine indi.

Öte yandan altın fiyatları, seçim belirsizlikleri ve jeopolitik risklere karşı korunma aracı olarak cazibesini koruyor. Altın, ons başına %0,4 artarak 2.729 dolara yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Altının 2024’teki hedefinin ise 2.800 dolar olması bekleniyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Meta Ünlülerin Sahte Reklamlarını Yüz Tanımayla Engelleyecek
Meta Ünlülerin Sahte Reklamlarını Yüz Tanımayla Engelleyecek

Meta, dolandırıcılık amaçlı reklamlar için yeni bir yüz tanıma mekanizması oluşturdu. Geliştirilen algoritma, sahte reklamlarda kullanılan ünlü isimlerin yüzleri ile o kişilerin profil fotoğraflarını kıyaslayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu