USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hazırladığımız konserveler nasıl saklanır, ne kadar dayanır? Konserve yaparken sağlığa dikkat!

Kışa hazırlık olarak yaptığımız konserveler dikkat edilmediğinde zehir saçabiliyor. Konserveleri, tüketirken ve hazırlarken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar mevcut. Peki, konserveler nasıl saklanır? Bozuk konserve belirtileri nelerdir?

Hazırladığımız konserveler nasıl saklanır, ne kadar dayanır? Konserve yaparken sağlığa dikkat!
25-09-2023 11:43
Google News

Yaz ÖZETİ| aylarının sonunda hemen hemen her evde gelenek haline gelen kışa hazırlık konserveleri çoğunlukla sonbahar, kış mevsimlerinde tüketilmesi hedefleniyor. Hazırlanan konserveler, dikkat edilmezse sağlığa ciddi tehditler oluşturabiliyor. Sizler de yaz mevsiminde çeşitli konserveler yapıp kış aylarında tüketmeyi hedefliyorsanız önce haberimizi bir okuyun derim!

5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?

KONSERVELER ZEHİR SAÇABİLİR!

Meyve ve sebzelerin her mevsimde tüketilebilmesi için en yaygın yöntemlerden biri, onları konserve yaparken dikkatli olmak gerekiyor çünkü konserveler, botulizm gibi ciddi gıda zehirlenmelerine zemin hazırlayabilir.

Botulizm, genellikle evde yapılan konserve ürünlerin tüketimi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kontamine olmuş konserve ürünlerini tükettikten sonra bulantı, kusma, halsizlik ve baş dönmesi gibi şikayetler 12 ila 72 saat sonra başlayabilir. Daha ileri aşamalarda yutma ve konuşma güçlüğü, ağız kuruluğu, bulanık görme, çift görme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda ise kalp ritim bozuklukları, solunum güçlüğü ve ne yazık ki ölüm riski vardır.

Anında tuvalete çıkaran o yiyecek: Fındık yemenin faydaları nelerdir? Anında tuvalete çıkaran o yiyecek: Fındık yemenin faydaları nelerdir?

KONSERVELER NASIL SAKLANIR?

Konserve ürünlerin güvenli bir şekilde yapılması için bazı önlemler alınmalıdır. Basınçlı tencerelerde pişirmek, ısıya dayanıklı cam kaplar kullanmak ve kapakların paslanmamış olmasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, konserve ürünlerin açıldıktan sonra en az 10 dakika boyunca yüksek ısıda pişirilmesi, zehirlenme riskini azaltır.

BOZUK KONSERVE BELİRTİLERİ!

Tüketilecek konserve ürünleri dikkatle incelenmeli ve küflenmiş, şişmiş, renk ve koku değişiklikleri gösteren, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Özellikle kronik hipertansiyon veya böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları olan bireyler, yüksek tuz içeren konserve, salamura veya turşu gibi ürünlerden kaçınmalı ve alternatif saklama yöntemlerini düşünmelidir, örneğin kurutma veya dondurma gibi yöntemler kullanılabilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün besin güvenliği önerileri her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlar; besinlerin temiz bir şekilde saklanması, pişirilmiş ve çiğ besinlerin ayrı olarak saklanması, besinlerin doğru ve yeterince pişirilmesi, güvenli sıcaklıkta saklanması ve temiz su ve malzemelerin kullanılmasıdır. Ancak, herhangi bir gıda zehirlenmesi belirtisi görüldüğünde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi

Yeni düzenleme ile engelli araç alımlarında 10 yıl satış yasağı ve yerli üretim zorunluluğu getirildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu