USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hayvanların ne söylediğini anlamak için makine öğrenimi kullanılıyor

Almanya'da bir grup bilim adamı, köstebek, yarasa, karga ve balinaların ne söylediklerini anlamak için makine öğrenimini kullanıyor.

Hayvanların ne söylediğini anlamak için makine öğrenimi kullanılıyor
05-09-2022 11:58
Google News

Almanya'daki ÖZETİ| Max Planck Beyin Araştırmaları Enstitüsü'nden bir sinirbilimci olan Alison Barker ve meslektaşları, yedi köstebek kolonisinden alınan 36 bin farklı sesi analiz etmek için makine öğrenimi kullandılar. Ekip, geliştirdikleri algoritmadan gelen verileri incelediğinde hayvanların aslında bir şeyler anlatmaya çalıştığını keşfetti.

Ekibe göre köstebeklerin kendilerine ait ses imzası vardı ve her koloninin kültürel olarak nesiller boyu aktarılan farklı lehçesi bulunuyordu. 

Şu anda diğer birçok sesi inceleyen Dr. Barker, “Oldukça basit olacağını düşündüğüm karşılama çağrısının inanılmaz derecede karmaşık olduğu ortaya çıktı. Makine öğrenimi araştırmamı değiştirdi" açıklamasında bulundu.

Makine öğrenimi sistemleri, insan dilini analiz etmede başarılı oldular. Konuşmayı tanıyan ses asistanları, konuşmayı metne dönüştüren yazılımlar ve insan dilleri arasında çeviri yapan dijital araçlar makine öğrenmesi ile mümkün oldu.

Son yıllarda bilim adamları, farelerin ne zaman stresli olduğunu ve yarasalarının neden bağırdığını belirlemek için makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak hayvan iletişimini çözmek için bu makine öğrenimi teknolojisini kullanmaya başladılar. 

Şu anda ekip hayvanların ne anlatmak istediklerini anlamamıza yardımcı olan bir katalog üzerinde çalışıyor. Hatta ekibin insanların hayvanlara karşılık vermesini sağlayan teknoloji icat etmek gibi iddialı bir projesi bulunuyor.

Hayvan iletişimi çalışmaları uzun yıllardır varlığını koruyor. Ancak makine öğrenimi teknolojisi bu alanda yeni yeni kullanılmaya başlandı. Makine öğrenimi ile insanların anlayamayacağı ince sesler yazılımlar sayesinde kolayca tercüme edilebilir.

Bilim adamları, bu yazılımların tek tek hayvanların seslerini ayırt edebildiğini ve sesleri daha küçük parçalara ayırarak anlamın deşifre edilmesinde önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

WASHINGTON ÜNİVERSİTESİ'NDE KEMİRGEN HAYVANLARI ANLAYABİLEN YAZILIM GELİŞTİRİLDİ

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kemirgenlerin ultrasonik seslerini otomatik olarak algılayabilen, analiz edebilen ve kategorize edebilen bir yazılımı makine öğrenimi kullanarak geliştirmeyi başardı.

DeepSqueak adındaki yazılımı ekibin lideri Kevin Coffey, “Nasıl hissettiklerini öznel bir şekilde, hayvanın ağzından doğrundan alabilirsiniz” şeklinde tanımlıyor.

Ekip DeepSqueak'i, lemurlar ve balinalar, tavuklar ve domuzlar için de geliştirmeye devam ediyor. 

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone 17'nin Bu Özelliği iPhone 16 ile Aynı Olacak
iPhone 17'nin Bu Özelliği iPhone 16 ile Aynı Olacak

Apple'ın bu yılın Eylül ayında piyasaya sürmesi beklenen iPhone 17 serisinin bir özelliği iPhone 16 ile aynı olacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu