Bir ÖZETİ| insan ömrü, ortalama 70 yıl olarak ele alındığında; ömrün yarısı geceleri geçmekle birlikte bu süreç genellikle uyuyarak tüketiliyor. Geriye kalan 35 yılın 15 senesi ise çalışarak geçiriyor.
Yaşlılık, banyo, temel ihtiyaçlar gibi oldukça uzun yıllar geçirilen diğer etkenler de gözetildiğinde, ömrümüzün çoğunun çalışmakla geçtiğini ifade edebiliriz. Buna paralel olarak; fiziksel, ruhsal açıdan maruz kaldığımız birçok etken bizi çalışma ortamında karşılıyor. Birçok olumsuz ve tehditkar davranışın toplandığı ana çatısı ise 'zorbalıktan' ötesi değil.
ZORBALIK NASIL TANIMLANIR?
İş yerinde tekrarlanan kötü muamele olarak tanımlanan iş yeri zorbalığı; tehdit edici, küçük düşürücü veya yıldırıcı kötü niyetli davranışları ifade eder. Bunlar genellikle iş sabotajı, yetersiz hissettirme, ruh halini düşürme gibi davranış biçimleri olarak kendini gösteriyor.
ZÄ°HÄ°NSEL OYUNLARLA TEHDÄ°T VE Ä°NCE MESAJLAR
Genellikle zorbalık denildiğinde aklan gelen fiziksel tehdit ve davranışlardır. Ancak günümüz dünyasında bu kelime kendini çok daha sinsi ve yaratıcı bir boyuta taşıdı. İş yerinde zorbalık vakalarında, fiziksel zorbalık taktikleri yerini zihinsel oyunlara ve açıktan çok tehdit imaları taşıyan ince mesajlara bıraktı. Bu anlamla en çok hedef alınan kişiler ise iş yeterlilik düzeyi fazla olan ve yükselme şansı bulunan çalışanlar hedef alınıyor. Zorbalar ise genellikle üst düzey yöneticiler veya uzun süreli çalışanlar olarak kendini gösteriyor.
FARK EDİLMESE DE SONUÇLARI AĞIR OLUYOR
2012 yılında, İş yerinde Zorbalık Enstitüsü (WBI), çalıştıkları yerde zorbalar tarafından mağdur edilen 516 katılımcının sağlık sonuçlarını toplayan bir anket gerçekleştirdi. Dikkat çekici bir şekilde, yanıt verenlerin %49'u zorbalık sırasında veya sonrasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu (%30) veya Akut Stres Bozukluğu (%19) teşhisi konduğunu bildirdi. Bu iki teşhis, savaş, şiddet veya benzer bir yaşamı tehdit eden deneyim sonrasında yaygındır. Ek olarak, yaklaşık %83'ü anksiyete, panik ataklar, aşırı uyanıklık, müdahaleci düşünceler ve disosiyasyon gibi TSSB'de yaygın olan çoklu semptomlar bildirdi.
KADINLAR KISKAÇ ALTINDA
Kadınlara göre zorbalık yapma olasılığı daha yüksek olan erkeklerin yüzde 57’si hedef olarak kadınları seçiyor. Zorbalık yapan kadınların hedef seçimi ise yüzde 68 ile hemcinsleri oluyor.
İŞ YERİNİ CEHENNEME ÇEVİRENLER
Narsist, psikopatik, sosyopatik veya manipülatif… İş yerini cehenneme çeviren insanların birden fazla psikolojik sorunu ve tanımı olabilir. Onlarlar baş etmenin en etkili yolu ise onları tanımak ve ne yaptıklarını anlayarak, istediklerini sonuca alet olmamaktan geçiyor.
İşte zorbaların en sık başvurduğu yöntemler:
Küçük düşürme girişimleri: Tanımıyormuş gibi davranmak, önemsememek, karşındakinin kırılma noktalarına oynamak bu konuda en önde gelen taktiklerdir.
Tuzak kur ve kurbanı oyna: İş yerindeki manipülatör zorbalar, genellikle sizi küçük düşürmek ve sinirlerinizle oynamak üzerine bu taktiğe başvururlar. Sosyal hayatta da sık gördüğümüz bu taktik, bir insanı çileden çıkarıp, bu konuda etkisi olmadığına hem kurbanı hem de çevreyi ikna etmek olarak açıklanabilir.
Acımasız şakalar ve incitici alaycı konuşmalar: Toksik insanlar, kurbanlarını ya acımasız şakalar yaparak ya da alay ederek yere indirmeyi severler. Bu taktikleri genellikle kalabalık önünde olur.
Editor : Åžerif SENCER