Massachusetts ÖZETİ| Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, kullanıcıların hareketlerini takip eden, belli bir süre sonra da giyen kişinin hareketlerini önceden tahmin etmeye başlayan akıllı kumaş geliştirmeyi başardılar. Bu şahane kumaş, bir yandan hastalıkların tespitinde kullanılabilirken diğer yandan da spor yapan insanlar için büyük bir yardımcı olabilir.
Bilim insanları, özel bir plastik iplik türünü önce ısıttılar sonra da dijital bir örgü makinesine soktular. Isıtılan iplik, dikişsiz yapıdaki kumaşın sağlamlaşmasını sağlarken, dijital örgü makinesi ise bu kumaşı sensörlerle kullanılabilir hale getirdi. Basınç sensörlerini algoritma ile senkronize eden uzmanlar, sürecin sonunda da akıllı ayakkabı veya akıllı spor matı gibi tekstil ürünleri geliştirmeyi başardılar.
Yapay zeka, yapılacak hareketi yüzde 99 doğru tahmin etti
Akıllı kumaşa yerleştirdikleri basınç sensörlerini kullanarak hareketleri takip eden, bu takip sırasındaki basınç değişimini anlık olarak ölçen ve bu ölçümleri algoritmaya göndererek makine öğrenimi gerçekleştiren bilim insanları, bir süre sonra geliştirilen yapay zekayı test ettiler. Yapılan testler sırasında akıllı kumaş, kişinin yapacağı hareketleri yüzde 99 doğruluk oranı ile tahmin etmeyi başardı. Çalışmanın başındaki isim olan Irmandy Wicaksono'ya göre bu ürünler, kolaylıkla seri üretim aşamasına geçip, olağan hayatın bir parçası haline getirilebilir.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER