USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Harikalar Diyarına Çıkıyormuş Gibi Duran Metro İstasyonları

Metro istasyonu denince akla ilk gelen şeyler genelde kasvet, rutubet ve kalabalık oluyor. Fakat dünyanın dört bir yanında birbirinden farklı öyle metro istasyonları var ki hem tasarımları hem de kullanım amaçlarıyla diğerlerinden ayrılıyor. Bu metro istasyonlarından bazılarını

Harikalar Diyarına Çıkıyormuş Gibi Duran Metro İstasyonları
09-11-2022 18:18
Google News

Dünyanın ÖZETİ| birçok ülkesinde özellikle de büyük şehirlerde en çok tercih edilen toplu taşıma araçlarından biri metrodur. Her gün milyonlarca insan evine, işine, okuluna giderken metro kullanıyor.

Metro istasyonları genellikle tasarım açısından özellikle yerin altında olduğu için insanın içine kasvet düşüren yerlerdir. Ancak bazı metro istasyonları o kadar güzel tasarlanmış ki insanın çıkası gelmiyor. İşte dünyanın dört bir yanından en sıra dışı metro istasyonları.

Komsomolskaya İstasyonu, Moskova Metrosu, Rusya

rusya metro

Metro denince akla ilk gelen ülkelerden birisi Rusya, şehir de Moskova. Savaşlar boyunca sığınak olarak da kullanılan Moskova istasyonlarının çoğunda tarihi figürler, heykeller görmek mümkün. İstasyon 1952’den beri hizmet veriyor.

Avtovo İstasyonu, St. Petersburg Metrosu, Rusya

avtovo

1955 yılından beri hizmet veren istasyon, Leningrad Kuşatması'ndan izler taşıyor. İstasyonun duvarları, kuşatma sırasında kullanılan kılıç-kalkanlarla dolu. Ayrıca süslü sütunların yanı sıra girişinde bir de kubbe yer alıyor.

T-Centralen Metro İstasyonu, Stockholm, İsveç

t-centralen

3 metro hattının birleştiği T-Centralen, İsveç’in en kalabalık istasyonudur. 1950’den beri hizmet veren istasyonun süslemeleri 70’lı yıllarda yapıldı.

Arts et Metiers Metro İstasyonu, Paris, Fransa.

artses

1904 yılında hizmet vermeye başlayan istasyonun tasarımı, Jules Verne’in ve çizgi film sanatçısı François Schuiten‘in eserlerinden esinlenilerek yapıldı.

Olaias İstasyonu, Lizbon, Portekiz

olaias

İstasyon 1998 yılında Expo Fuarı için tasarlandı. O günden beri hizmet veriyor ve farklı tasarımıyla Portekiz’in ve dünyanın en ilginç metro istasyonları arasında yer alıyor.

Formosa Bulvarı İstasyonu, Kaohsiung, Tayvan

formasa

Işık kubbesi adı verilen 30 metre çapında bir kubbeyle oldukça dikkat çeken istasyon, dünyanın en büyük cam çalışmasına sahip. Kubbede kullanılan renkli camların hepsi özel olarak Almanya’dan getirtildi. Kubbeyle dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajı verilmek isteniyor. 

Toledo İstasyonu, Napoli, İtalya

toledo

2012 yılında hizmet vermeye başlayan istasyon, 2013 yılında LEAD Ödülleri’nde ‘Yılın Kamu İnşası’ ödülünü kazandı. Tasarımdaki amaç yolcuların kendilerini su altında ya da uzayın sonsuz derinliğinde hissetmelerini sağlamak.

OEZ İstasyonu, Münih, Almanya

oez

Münih’teki bir alışveriş merkezi olan Olympia-Einkaufszentrum’a hizmet veren istasyon 2007’de açıldı.   

Bund Sightseeing Tüneli, Şangay, Çin