USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Sağlık

Hamilelikte yetersiz uyku, bebeklerin beyin geliÅŸimini geciktirebilir

Hamilelikte yetersiz uyku, bebeğin beyin gelişimini nasıl etkiler? Erkek bebeklerdeki riskler ve uyku düzeni üzerine önemli bilgiler.

Hamilelikte yetersiz uyku, bebeklerin beyin geliÅŸimini geciktirebilir
25-01-2025 13:27
Google News

Hamilelikte ÖZETİ| uyku, genellikle anne adayları tarafından göz ardı edilen ancak bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önemli olan bir faktördür. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, hamilelikte yetersiz uyku, bebeğin beyin gelişiminde gecikme riskine sebep olabileceğini ortaya koydu. Peki, hamilelikte yetersiz uyku anne ve bebek sağlığı üzerinde nasıl bir etki oluşturur? İşte bu önemli sorunun cevabı.

Hamilelikte Yetersiz Uyku ve Fetal GeliÅŸimi

Hamileyken uyku sorunu çeken bir anne adayı

Hamilelik, anne adayının neredeyse tüm hayat düzenini etkileyen bir durumdur. Yaşanan hormonal değişiklikler, özellikle geceleri sık tuvalete kalkmak ve diğer beden sorunları anne adayının uyku düzenini de etkiler. Yapılan araştırmalarda, hamile kadınların %40'ının, gece yedi saatten az uyuduğunu kanıtlamaktadır. Hamilelikte yetersiz uyku durumu da glikoz intoleransı, insülin direnci ve gebelik diyabeti gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Çin’deki Anhui Tıp Üniversitesi’nden bilim insanları, hamilelikte yetersiz uyku sorunu ile karşılaşan anne adaylarının bebekleri üzerinde bir araştırma yaptı. Yapılan bu araştırma da, hamilelikte yetersiz uyku çeken anne adayları ve özellikle erkek bebeklerde, nörogelişimsel gecikme riskinin artırabileceğini ortaya koydu.

Erkek Bebekler Daha Fazla Etkileniyor

Boyun ağrısı ile yataktan kalkan bir anne adayı

Hamilelikte yetersiz uyku üzerine yapılan bu araştırmanın en dikkat çekici bulgusu ise, özellikle erkek bebeklerin bu uyku eksikliğinden daha fazla etkilenmesidir. Erkek fetüsler, anne adaylarının uyku sorunlarına karşı daha savunmasızdır. Özellikle çocukların sosyal, konuşma ve motor becerilerinde gelişimsel gecikmeler yaşanabileceği vurgulanıyor.

Hamilelikte yetersiz uyku, anne adayının kan şekeri düzenini bozarak fetal glikoz metabolizmasını olumsuz etkileyebilir. Glikoz beyin gelişimi için kritik bir enerji kaynağı olduğu için, bu tür metabolik bozulmalar uzun vadede hafıza, öğrenme, duygu ve diğer bilişsel işlevlerde sorunlara yol açacağından anne karnındaki bebek için tehlikeli olabilir.

Nasıl ki düzensiz uyku, kişinin hem ruh hem de beden sağlığını olumsuz etkiliyorsa, anne karnındaki fetüste bu durumdan etkilenebilir. Uzmanlar, hamilelikte yetersiz uykunun bebeğin uzun vadede sağlığını etkileyebilecek önemli bir etken olduğunun altını çiziyor ve anne adaylarının uyku düzenine dikkat etmeleri gerektiğini bir kez daha vurguluyor.

İlginizi çekebilir;

Hamilelikte grip olmak bebekte otizm riskini arttırıyor mu? Hamilelikte grip ve otizm ilişkisiHamilelikte grip olmak bebekte otizm riskini arttırıyor mu? Hamilelikte grip ve otizm iliÅŸkisi

Rüyada annenin hamile olduğunu görmek ne anlama gelir?Rüyada annenin hamile olduÄŸunu görmek ne anlama gelir?

Kış kapıda: Hemen antibiyotiğe sarılmayın! Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ne zaman doktora başvurulmalı?Kış kapıda: Hemen antibiyotiÄŸe sarılmayın! Ãœst solunum yolu enfeksiyonlarında ne zaman doktora baÅŸvurulmalı?


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bu Donmuş Yollarda Araçlar Nasıl Gidebiliyor?
Bu Donmuş Yollarda Araçlar Nasıl Gidebiliyor?

Kış gelip yollar buzlandığında trafiğe çıkmak korkulu rüyamız oluyor ancak bunu sıradan bir yolculuk hâline getirenler de var. Dünyanın farklı bölgelerindeki buz yollarında araçlar nasıl güvenle seyahat edebiliyor?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu