USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

'Halka' Kanatlı Uçaklar Neden Sadece Bir Hayal Olarak Kaldı? - Webtekno

Hayal gücümüzü zorlayan halka kanatlı uçaklar, havacılık tarihinde bir süper kahraman olabilecekken unutulmuş bir tasarım oldu. Peki bu tasarım nasıl tutunamayanlar arasında yerini aldı?

'Halka' Kanatlı Uçaklar Neden Sadece Bir Hayal Olarak Kaldı? - Webtekno
06-02-2024 20:03
Google News

Bugün ÖZETİ| hepimizin bildiği kanatlı bir uçağın halka şeklinde kanadı olabileceğini hayal edebiliyor musunuz? Belki hayal etmekte bile zorlanıp neye benzediğini kestiremiyoruz ama yıllar önce böyle bir tasarım geliştirilmiş.

Bu garip tasarımın deneyeni de Bell Riot uçağı ile Fransızlar olmuş. Fakat bizler neden hiç gökyüzünde süzülen halka kanatlı bir uçak göremedik? Hoş, görsek de gözlerimize inanamazdık!

Bir havacılık şirketi olan Lockheed, bu halka kanatlıyı bir ticari uçak olarak tasarlamıştı.

halka kanat

1980'lerde devasa boyutlarda tasarlanan uçağın 52 metre uzunluğunda ve 7,4 metre kanat çevresine sahip olması planlanıyordu. Kanat, gövdeye orta uzunlukta alçak bir noktadan bağlanacak ve kuyruğa katılmak için 27 derece geriye doğru kıvrılarak 23 metre yüksekliğe ulaşacaktı.

Bu tasarımı insanlar değişiklik olması için tasarlamış diye düşünmeyin. Çünkü bu tasarımın en dikkat çekici özelliği potansiyel yakıt verimliliği sağlamaktı.

Bu devasa boyuttaki uçak, 120 kişiye kadar yolcu taşıyabilme kapasitesiyle öne çıkıyor ve özellikle yüksek irtifa gerektirmeyen banliyö rotaları için son derece uygun görünüyordu.

Bu halka şeklindeki kanatlar, geleneksel kanatlardaki gibi bir işleyişe sahip görünüyorken benzersiz avantajlar sunması da beklenenler arasındaydı. Bu avantajlardan biri, kanadın daha fazla kaldırma kuvveti oluşturarak daha kısa pistlere inebilme, daha az yakıt tüketme ve rüzgârlardan minimum etkilenmesiydi.

Fakat bu tasarım, çeşitli zorluklarla karşılaştı.

halka kanatlı uçak

Uçakta artan kaldırma kuvvetinden elde edilen yakıt tasarrufunu azaltan parazit direncin artması sorun teşkil ediyordu. Bu da edilen tasarrufu nötrlüyordu. Bu sorunları engellemek için de titiz bir mühendislik gerektiğinin farkına varılmıştı.

Geleneksel uçak tipinden çok ayrı görünen halka kanat tasarımı, doğal olarak riskli olduğu kadar pahalıydı da. Henüz bir örneği bile hayata geçirilmemiş projeyi desteklemekte tereddüt eden yatırımcılar vardı. Bu durum da projenin finansmanını bir hayli güçleştirdi.

Peki bu tasarımın başarısız olma nedenleri ne olabilir?